Makine ihracatında artış!

Ocak-Eylül 2019 dönemindeki makine sanayisi ihracatını yüzde 5,2 artırdı ve toplam ihracatı 13,2 milyar dolara yükseltti.

EKONOMİ 10.10.2019, 13:25
Makine ihracatında artış!

Makine İhracatçıları Birliği'nin yaptığı açıklamaya göre, Türk makine sanayisi Ocak-Eylül döneminde ihracatını yüzde 5,2 yükseltti ve toplam ihracatını 13,2 milyar dolara çıkardı.

Makine İhracatçıları Birliğinin yaptığı açıklamada, makine sektörünün bu dönemde en fazla ihracat yaptığı ülkeler Almanya, ABD ve İngiltere olarak gerçekleştiği belirtildi. Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) yapılan makine ihracatı yüzde 13,3 yükselişle 1 milyar dolara ulaştı. Sektörün en fazla ihracat artışı performansı gösterdiği ülkeler ise Fransa, Irak ve Rusya olarak gerçekleşti.

Ocak-Eylül döneminde ihracat yüzde 5,2 artış gösterirken, toplam ihracat 13,2 milyar dolara yükseldi.

Açıklamada Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu'nun görüşlerine de yer verildi. Her gün 10 bin ton makine ihracat yapılan makine sanayisinin alt sektörlerin tamamında ürün kalitesini artırıldığını ve araştırma-geliştirme (Ar-Ge) yatırımlarıyla devam ettiğini belirten Karavelioğlu, bu artışın Türkiye'nin makinecilerinin örnek sektör konumuna getirdiğini ifade etti.

"Son dönemde bakanlıklarımız tarafından kararlılıkla hayata geçirilen yenilikçi uygulamalarda pilot sektör olarak makinenin seçilmesi, sektörümüzün gelişim kapasitesine duyulan güvenin de bir göstergesidir. Bu güvene layık olmak ve makine sanayisinin yüksek katma değer potansiyelinden tüm sektörlerin istifade edebilmesini arzu ediyoruz." diye değerlendirmede bulunan Karavelioğlu, makine sanayisinin, gelişen bir ekonominin stratejik sektörü olduğunun devlet tarafından da kesin kabul gördüğünün altını çizdi.

"Tüm gücümüzle çalışıyoruz"

Başkan Karavelioğlu, Almanya'daki ekonomik durgunluğun makine ihracatçılarını direkt olarak etkilediğini belirterek, şu değerlendirmeleri yaptı:

"2019 yılında azalan küresel talepten en fazla etkilenen oyuncuların başında Almanya sanayisi geliyor. Almanya ekonomisinin 2019 büyüme beklentisinin yüzde 0,8'den, 2013'ten bu yana en kötü performans olan yüzde 0,5'e çekilmesi buradaki daralmanın devam edeceğini gösteriyor. En büyük pazarımız olan Almanya'daki bu sorunları önceden görerek başta ABD ve Rusya olmak üzere kritik pazarlara yönelik çalışmalar yaptık. Girişimlerimizin olumlu netice vermesi, ihracat performansımızı koruyabilmemizi sağladı. Dünya Ticaret Örgütü küresel ticaret hacmindeki büyüme hedefini bu yıl için yüzde 1,2'ye indirirken, Türk makine sanayisi küresel ticaret hacminin 4,5 katı büyüme performansı gösterdi. Küresel krizi bir kez daha fırsata çevirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz."

Yorumlar (0)