Makarna 5 ayda bu kadar kazandırdı!

Sofraların vazgeçilmezi makarnanın üretim ve ihracatında önemli bir konumda bulunan Türkiye, 2019'un ilk 5 ayında %9 artışla 251 milyon 852 bin 338 dolar ihracat geliri sağladı.

EKONOMİ 15.07.2019, 13:01 15.07.2019, 14:03
Makarna 5 ayda bu kadar kazandırdı!

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, makarna sektöründeki gelişmeleri ve dış satım durumunu Anadolu Ajansı (AA) muhabirine anlattı.

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, makarna üreticileri açısından 2019 yılının şu ana kadar iyi geçtiğini ifade ederek, ihracat miktarında %7'lik artışla sektörün yükselişini devam ettirdiğini belirtti.

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, 20197un ilk 5 ayında, 2018'in aynı dönemine oranla gelir bazında %9'luk ihracat artışı yakalandığını ifade ederek, "2018'in ilk 5 ayında yaklaşık 230 milyon dolarlık bir dış satım gelirimiz bulunuyordu. 2019 yılında ise 251 milyon 852 bin 338 dolarlık gelirle %9'luk büyümeyi realize etmiş olduk." diye konuştu.

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu miktar bazında da yükseliş yaşandığını söyleyerek, ocak-mayıs döneminde ihraç edilen makarna miktarının geçtiğimiz yılın aynı dönemi göre %7 yükselerek 538 bin 824 tona ulaştığı verisini paylaştı.

Türkiye'nin geçtiğimiz yıl 1 milyon 200 bin tonun üzerinde makarna dış satımı yaptığını hatırlatan Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, 2019 senesi için belirledikleri yüzde 15'lik dış satım artışı hedefi için umutlu olduklarını dile getirdi.

İsmi duyulmamış ülkelere ulaşılıyor

Eriştikleri pazar sayısını yükseltme yönünde yoğun gayret gösterdiklerini anlatan Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, çok insanın ismini bile duymadığı ülkelerin sofrasına Türk makarnasını götürdüklerini ifade etti.

2018 yılında 154 ülkeye yapılan dış satımın Fildişi Sahili, Malavi, Polinezya, Mayotte, Peru, Dominik Cumhuriyeti'nin eklenmesiyle 160'a yükseldiğini kaydeden Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, "Üreticilerimiz durmuyor, dünyanın her yerine gidiyorlar. Afrika gibi zorlu coğrafyalarda, otellerin bile olmadığı kentlerde pazarlar yaratıp, ülkemizin ihracatına katkı sağlıyorlar." dedi.

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, dış satım pazarına eklenen yeni 6 pazara, bu yılın ilk 5 ayında 700 tona yakın ürün gönderildiği açıkladı.

Sektör büyüklüğü 1 milyar dolar

Sektör büyüklüğü 1 milyar doları bulan Türk makarna sektöründe 24 üreticinin bulunduğuna vurgu yapan Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, 40 bin kişiye direkt ve dolaylı olarak istihdam sağlandığınıh altını çizdi.

Türkiye'nin makarna üretiminde ve dış satımında ciddi bir seviyeye yükseldiğine işaret eden Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, "Her geçen yıl büyüyen bir Türk makarna sektör var. Girdiğimiz pazarlarda hep kalıcı oluyoruz. Gelecek yıl, bu yükseliş trendimizi korumak istiyoruz. Bu durum ülkemiz açısından sevindirici." şeklinde konuştu.

Türk makarnası ile ilgili iç tüketim de artıyor

Türk makarnasının son yıllarda ev dışında da tercih edilen bir ürün hale geldiğini ifade eden Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, iç tüketim rakamlarının da yükseliş kaydettiğini belirtti.

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu sözlerini şu şekilde tamamladı:
"Tüketimde dünya sıralamasında 18. sıradaydık, 8. sıraya yükseldik." diyen Külahçıoğlu, "Kişi başı tüketim 8 kilogram, bu da sevindirici. Bunu daha yukarıya çıkarmak için farklı kanallardan tüketicileri bilgilendiriyoruz. Ev dışı tüketim ciddi artış gösterdi. Artık dışarıda da makarna tüketimi tercih edilir hale geldi."

Yorumlar (0)