Lütfi Elvan: “Bireysel krediler sınırlandırılıyor”

Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, Covid-19 salgını sürecinde ekonominin dünyadan pozitif ayrıştığını dile getirerek, karşılaşılan sorunlara çözüm üretilmeye devam edildiğini dile getirdi.

EKONOMİ 26.08.2021, 13:49 27.08.2021, 16:10
Lütfi Elvan: “Bireysel krediler sınırlandırılıyor”

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, ekonomide yaşanan sorunların giderilmesi amacıyla aldıkları kararları ve önümüzdeki dönemde yapılacak çalışmaları değerlendirdi. Bakan Lütfi Elvan, yaptığı değerlendirmede, ekonomide döviz artışından kaynaklanan yükü hafiflettiklerini ve ekonominin canlanmaya başladığı dile getirdi.

Kredilerin amaç dışı kullanılması önlenecek

Lütfi Elvan, partisinin MYK toplantısında yaptığı konuşma ardından milletvekilleriyle bir araya geldikleri toplantıda, bireysel ve proje kredilerinin amaçları dışında kullanılmasının önleneceğini belirtti.

“Ekonomik göstergeler olumlu ilerliyor”

Bakan Elvan, görüş alışverişi yaptığı milletvekillerine hitaben, “Ekonomik göstergeler olumlu yönde ilerliyor. Aldığımız tedbirler, etkilerini gösteriyor. Tasarruf tedbirlerine büyük önem veriyoruz. Dövizdeki yükselişin bize biraz yükü oldu fakat prensipli ve dikkatli davranırsak bu yükü hafifletmemiz mümkün.”



“Bireysel krediler sınırlandırılıyor”

Elvan: “Kurumsal kredilerde ve bunların ödemelerinde sorun yok fakat bireysel kredilerin sınırlandırılması için bankalarla görüşmelerimiz var. Bireysel kredilerde ciddi bir artış var. Bu konuda bazı tedbirler aldık. Aldığımız tedbirler, yeni dönemde gündeme gelecek. Bankalara, bireysel kredilerin özenle takip edilmesi konusunda ricada bulunduk. Ayrıca kurumsal olarak alınan kredilerin yani bir yatırım projesi için alınan teşvik kredilerinin gerçekte bu proje için kullanılıp kullanılmadığı konusunda bir prosedür oluşturacağız. Bu kredilerin takibi yapılacak.”

“Yeni kredi verilirken önceki krediye dikkat edilecek”

“Yeni kredi verilirken önceki kredinin gerçekten yatırım için kullanılıp kullanılmadığına bakılacak. Alınan krediye konu olan yatırımın gerçekleşme durumuna bakılacak.”

Elvan’ın yaptığı toplantıda milletvekilleri, “Aldıkları krediyi yatırım için kullanmak yerine dövize çevirenler var. Biz, bunun önüne geçeceğiz.” görüşünde birleşti.

Piyasada fazla para var

Elvan: “Bu aşamada piyasada yeterince para bulunamadığı iddiaları doğruyu yansıtmıyor. Para arzı konusunda bir sıkıntı yok. ‘Para yok.’ deniyor fakat olması gerekenden daha fazla para piyasada var.”



“Türkiye ekonomisi daha iyi durumda”


Elvan: “AB ülkelerinin ve ABD’nin göstergeleri henüz pandemi öncesindeki seviyeye gelmedi. Türkiye, bu ülkelerden daha iyi durumda. Ekonomik dengelerin düzelmesinde turizm ve ihracatın payı var. Tasarrufa azami özen gösteriyoruz. Kamu İhale Kanunu’ndaki istisnaların kaldırılması ve sistemin eski haline döndürülmesi için çalışma yapılıyor. Ekonomik altyapının daha da iyileşmesi için yasa çalışması var. Yapısal değişiklikler, önümüzdeki dönemde Meclis’e getirilecek."

Yorumlar (0)