Latin Amerika, Ortadoğu pazarına alternatif olacak!

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ASHİB) Sektörel Gıda Ticaret Heyeti Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, Latin Amerika ülkelerine ihracatta önümüzdeki 5 yılda 2 milyar dolarlık hedef koyduklarını bildirdi. Ortadoğu pazarına alternatif oluşturmak üzere Afrika ve Amerika kıtasını hedeflediklerini kaydeden Yamanyılmaz, bu kapsamda Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile görüştüklerini ifade etti. 

EKONOMİ 25.11.2019, 09:30
Latin Amerika, Ortadoğu pazarına alternatif olacak!

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ASHİB) Sektörel Gıda Ticaret Heyeti, Türkiye'nin ihracat ana planı kapsamında Güney Amerika pazarına girmek amacıyla Venezuela ve Kolombiya'ya çıkarma yaptı ve Venezula Devlet Başkanı Nikolas Maduro başta olmak üzere önemli isimlerle görüştü. Heyet, 200'ü aşkın firma ile ihracat anlaşmaları imzaladı.

"5 yılda 2 milyar dolarlık hedef koyduk"

ASHİB Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, "Latin Amerika ülkelerine ihracatta önümüzdeki 5 yılda 2 milyar dolarlık hedef koyduk. Bu hedefe ulaşma konusunda devletimizin yol açıcı desteklerini bekliyoruz. Venezuela’da bakan ve müsteşar düzeyinde temaslarımızın ardından Türkiye dostu Maduro bizleri kabul etti. Çok samimi ve sıcak bir karşılama yaptı." diye konuştu. 

Kabinedeki bakanların tamamına yakınının bu görüşmede hazır bulunduğunu kaydeden Yamanyılmaz, "Bir saati aşkın toplantıda Türkiye ile karşılıklı ticareti konuştuk. Özellikle sanayi ve tarım ürünleri ortak komiteleri kurup, teknik destek sağlanması konusunda talepleri oldu." ifadelerini kullandı.

"Yeni pazarlara açılmak zorunlu hale geldi"

Yamanyılmaz, geçen sene 2.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün ana pazarının Irak ve Ortadoğu ülkeleri olduğunu belirterek, "Bu bölgede yaşanan istikrarsızlıklar ve iç karışıklıklar nedeniyle yeni pazarlara açılmak zorunlu hale geldi." dedi.

"Alternatif oluşturmak üzere Afrika ve Amerika kıtasını hedefliyoruz"

ASHİB olarak Ortadoğu pazarına alternatif oluşturmak üzere Afrika ve Amerika kıtasını hedeflediklerini aktaran Yamanyılmaz, "Latin Amerika ülkelerine ihracatta önümüzdeki 5 yılda 2 milyar dolarlık hedef koyduk. Bu hedefe ulaşma konusunda devletimizin yol açıcı desteklerini bekliyoruz." açıklamasında bulundu.

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ASHİB) heyeti, Venezuela ve Kolombiya'da 200'ü aşkın firma ile makarna, bakliyat, un, pirinç, peynir, konserve, meyve suları, zeytin, zeytinyağı, ayçiçek yağı, elma, nar, çikolata, şekerleme, sos, bisküvi gibi ürünlerde önemli ihracat anlaşmalarına imza attı.

Yorumlar (0)