Kuyumculukta yeni dönem, usta çalıştırmayana izin verilmeyecek

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 2021 yılı sonuna kadar kuyumlara yetki belgesi verileceğini ve belgeyi alabilmek içinse en az 1 kişinin ustalık belgesine sahip olması gerekeceğini söyledi.

EKONOMİ 14.04.2021, 10:47 14.04.2021, 16:00
Kuyumculukta yeni dönem, usta çalıştırmayana izin verilmeyecek

Kuyum ticareti hakkındaki yeni yönetmelik, Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlandıktan sonra Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla yürürlüğe girmiş oldu.

Kuyum ticaretine yeni düzenleme getirildi

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, düzenlemesi yapılan yeni kuyum ticaretine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Pekcan, "Söz konusu düzenleme ile kuyumculuk sektöründeki kalitenin artırılması hedeflenmiştir. Çünkü haksız rekabete son vermeyi ve kayıt dışı iş yapmayı önlemek istiyoruz” dedi.

Kuyumculuk sektörünün adil şartlar altında sağlıklı bir faaliyet yürütmesini amaçladıklarını kaydeden Pekcan, bundan böyle kuyum ticaretini yalnızca yeni yönetmeliğin şartlarını taşıyanların yapabileceğini dile getirdi:

Hangi şartlar aranacak?

Yetki belgesinin Kuyum Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden ve Ticaret Bakanlığı İl Müdürlüğü’nden alınabileceğini belirten Pekcan, “Yetki belgesine sahip olabilmek için önce gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti, meslek odasına kayıtlı olma ve geçmiş vergi borcu olmama şartlarının olduğu bilgisini paylaşan Pekcan, "Ayrıca yetki belgesi alabilmek için ustalık belgesi sahibi olma şartı aranacak. Bu şartı ise kuyum işletmesi ya da kuyumcuda tam gün çalışan en az bir personel yerine getirilebilecek” diye konuştu.

Kuyum işletmelerinin belirlenen kurallar çerçevesinde hareket edebileceğini kaydeden Pekcan, mesleğin icra edilirken aynı zamanda kıymetli taşlar, akik, saat, opal, kuvars ve süs eşyaları gibi ürünlerin bakımı ile satışının da yapılabileceğini ancak hiçbir şekilde imitasyon ürünler bulundurulamayacağını söyledi. 

Yeni yönetmelik hakkında kapsamı bilgiler veren Bakan Pekcan, yeni yönetmeliğe uymayan kuyum ve kuyumcuların yetki belgelerinin iptal edileceğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)