Kuyumcular kara kara düşünüyor...

Altının gramı 600 liraya çıkınca her gelinin rüyalarını süsleyen 2 hazır, 1 yüzük, gerdan ve küpelerden meydana gelen coğrafi işaretli Trabzon hasır setinin fiyatı da 320 bin liraya yükseldi.

EKONOMİ 14.11.2021, 18:20
Kuyumcular kara kara düşünüyor...

Son dönemlerde doların 10 lirayı geçmesine ek olarak ons altın fiyatının da yükselmesiyle beraber altının gram fiyatı 600 lirayı gördü. Bu durum dünya evine girecek olan yurttaşları kara kara düşündürürken, kuyumcu dükkanlarına altın almaktansa bozdurmaya gelenlerin daha fazla olduğu görülüyor.

"Bu seviyeleri göreceğini bekliyorduk"

Konuya ilişkin değerlendirme yapan kuyumcu Ali Yazıcı, “Bizler de 600 liraya ulaşacağını öngörüyorduk fakat 2022'nin ilkbahar aylarını işaret ediyorduk. Beklediğimizden erken gelişti. Fiyatların yükselmesi ile birlikte yurttaşların alım gücü de düştü." ifadelerini kullandı.

"En ucuzu 70 bin lira"

Bu gidişle Trabzon hasır setinin kadınlardan çok vitrinleri süsleyeceğini dile getiren Yazıcı, “Altın fiyatları yükselince hasır setini 8-14 ayar olarak yapıyorduk. Setin fiyatı bir süre önce 50 bin ila 250 bin lira arasında değişiyordu. Altının gram fiyatı yükselince de 50 bin liraya sattığımız set 70 bin lira oldu. Fiyatların yüzde 40'lara varan oranlarda arttığını söyleyebilirim. Orta düzeyde bir setin fiyatı an itibarıyla 80 ila 100 bin lira arasında değişiyor. Daha düne kadar 250 bin liraya sattığımız setin fiyatı ise 320 bin liraya ulaşmış durumda. Trabzon'da bu set olmadan düğün yapılmaz. Yurttaş bir şekilde borçlanarak hasır seti almaya çalışıyor." şeklinde konuştu. 

"Yurt dışına da satıyoruz"

Yazıcı, ülkemizin altın ihracatında bu sene rekor kırdığını da anımsatarak, ”Trabzon hasır setimiz de bu ihracata yüzde 5 oranında katkı sundu. Bu oranı yükselmek için gayret gösteriyoruz. Bu doğrultuda fuarlara hazırlık yapıyoruz." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)