Küresel piyasaların gözü merkez bankalarında

Küresel piyasalarda geçen haftaki tahvil faizlerindeki yükseliş eğilimi devam ederken, bu hafta, başta ABD Merkez Bankası (Fed) olmak üzere diğer tüm merkez bankalarının toplantıları gözlemlenecek.

EKONOMİ 15.03.2021, 10:10 15.03.2021, 16:57
Küresel piyasaların gözü merkez bankalarında

Tahvil faizlerindeki yükseliş trendinin devam etmesi sebebiyle geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası’nın bazı sakinleştirme çabalarının ardından bu hafta gözler; Fed, İngiltere Merkez Bankası (BoE), Japonya Merkez Bankası (BoJ) ve TCMB’nin yapacağı ve sonuçlarına çevrilmiş durumda. 

Amerika Birleşik Devletleri’nde geçen hafta gerçekleştirilen tahvil ihalelerinin sorunsuz atlatılması ve düşüş eğilimi gösteren 10 yıllık tahvil faizleri, piyasa kapanış döneminde cuma günü yönünü tekrar pozitife kaydırdı. 

Avrupa’da kısıtlı etki!

Yine hafta perşembe günü 1,48 seviyelerine gerileyen ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi, 1,64 seviyelerine çıkarak 2020 yılının şubat ayından bu yana en yüksek seviyeyi görmüş oldu.

Avrupa tarafında ise Avrupa Merkez Bankası piyasaları ‘sözle yönlendirme’ çabaları nedeniyle etkisi sınırlı oldu. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, ‘PEPP’teki alımların gelecek çeyrekte daha hızlı olacağını vurguladı. 

Politika faizi artabilir!

Ekonomistlerin büyük çoğunluğu, TCMB’nin perşembe günü yapılacak olan toplantısında politika faizi oranının 100 baz puan artırılarak yüzde 18 seviyelerine çıkarılacağını tahmin etti.

Yorumlar (0)