Küresel piyasaların gözü imalat sanayi verilerinde

Uluslararası piyasalar, dün satıcılı bir seyir izlerken, bugün dünyada açılanacak imalat sanayi verilerine dikkat kesildi.

EKONOMİ 24.03.2021, 09:33 24.03.2021, 14:21
Küresel piyasaların gözü imalat sanayi verilerinde

Kovid-19 nedeniyle Avrupa’da 3. dalga endişesi, mutasyonun daha hızlı yayılmasına karşı alınan sıkı tedbirler, piyasaların toparlanmasına yönelik beklentileri de olumsuz etkiledi.

Bu gelişmeler ışığında petrol fiyatlarında düşüş yaşanırken, küresel piyasalarda enerji şirketlerinin hisselerinde satıcılı bir görünüm oluştu.

‘Enflasyon artış eğiliminde olacak’

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ile ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell’ın dün gerçekleştirdiği sunum da piyasalar tarafından dikkatle gözlemlendi.

Powell, enflasyonun artış eğiliminde olacağını fakat bu durumun da kalıcı bir durum olmadığını belirtirken, Yellen ise vergi politikasındaki oynaklıkları analiz etmeyi düşündüklerini ifade etti.

ABD’de konut satışları dibe vurdu!
 
ABD’de 10 yıllık tahvil faizleri, yüzde 1,62 seviyelerine kadar düştü. Brent petrolün varil fiyatı dün yüzde 5,9 oranında negatif yönlü hareket ederek 60,4 seviyelerine geldi.

Öte yanda Amerika’da şubat ayı konut satışları 775 bin seviyelerine kadar düştü. Bu gelişmeler ışığında New York borsası satıcılı bir görünüm sergiledi. Dow Jones yüzde 0,94, S&P yüzde 0,76 ve Nasdaq da yüzde 1,12 negatif yönlü hareket gerçekleşti.

Avrupa’da Almanya pozitifte kaldı

Avrupa’ya bakıldığında ise Almanya DAX yüzde 0,03 pozitif yönlü, İngiltere FTSE yüzde 0,4, Fransa CAC yüzde 0,29 ve İtalya FTSE yüzde 0,61 negatif yönlü hareket gözlemlendi.

Asya’da ise negatif bir görünüm hâkimdi. Japonya Nikkei yüzde 1,6, Çin Şanghay yüzde 1,1 ve Güney Kore Kospi yüzde 0,3 oranlarında azalış görüldü.

Dolar/TL kuru 7,9250

Türkiye’de ise borsada yaşanan devre kesici sisteminin çalışması sonrasında tepki alımları sonucunda kayıplar bir miktar da olsa telafi edildi. Borsa İstanbul, günü yüzde 0,13 negatif yönlü hareket ile 1.377,43 seviyelerinden kapattı. Dolar/TL kuru 7,9250 sevilerinden işlem görerek güne başladı. 

Hafta sonu yaşanan ve piyasaları olumsuz etkileyen gelişmelerden sonra gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün yapacağı konuşmaya çevrildi. 
 

Yorumlar (0)