Küresel piyasaların gözü ABD enflasyon verilerinde

Dünya enflasyon çıkmazı içerisinde. FED tarafından açıklanan para politikası verilere, dünya genelinde ekonominin gidişatını etkiliyor. Bu nedenle küresel piyasalar ABD’nin açıklayacağı enflasyon rakamını bekliyor.

EKONOMİ 11.01.2023, 09:43
Küresel piyasaların gözü ABD enflasyon verilerinde

Küresel piyasalar FED tarafından açıklanacak enflasyon rakamlarına dikkatini vermiş durumda. Merkez bankaları tarafından açıklanan para politikalarına dair belirsizlikler ile beraber piyasaların yön arayışı sürüyor.

Veriler yarın açıklanacak

ABD'de, enflasyon ve resesyon durumlarına karşılık varlık fiyatları etkilenmeye devam ederken, yarın duyurulacak enflasyon oranları öncesinde yatırımda bulunacak kişiler temkinli davranışlar sergiliyor.

Analistler, ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi'nde meydana gelen yükselişin aralık ayında yıllık temelde yüzde 7,1'den yüzde 6,5'e düşeceğini tahmin ettiklerini aktararak, verilerin ardından piyasalardaki dalgalanmanın artabileceğini dile getirdi.

İsveç Merkez Bankası tarafından dün gerçekleştirilen bir sempozyumda açıklamada bulunan Fed Başkanı Jerome Powell, ABD Merkez Bankası'nın stratejisine dair herhangi bir paylaşımda bulunmadı.

Tahminler yükseldi

Para piyasalarında yapılan tahminlerde, FED’in şubat dönemi görüşmesi için 25 baz puanlık faiz yükseltme olasılığı yüzde 79'a ulaşırken, 50 baz puan için faiz artış ihtimali ise yüzde 21'e kadar düştü.

Bu gidişatla beraber dün New York tahvillerinde S&P 500 endeksi yüzde 0,70, Nasdaq endeksi yüzde 1,01 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,56’ya çıktı. ABD'de endeks vadeli kontratlar ise yeni haftaya karışık bir gidişatla başlangıç yaptı.

Ödemeler dengesi sağlandı

Yurt içerisinde, dün satış yönlü bir gidişatı takip eden Borsa İstanbul'da BIST 100 göstergesi, günü yüzde 3,54 değer kaybı yaşayarak 4.987,99 puan şeklinde bitirdi.

Edinilen bilgilere göre, uzmanlar, bugün farklı ülkelerde veri gündeminin zayıf seyrettiğini, yurt içerisinde ise ödemeler dengesi değerlendirmelerinin takip edileceğini aktardı.

Yorumlar (0)