Küresel piyasalar, Putin'in seferberlik ilanını böyle karşıladı!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 2 milyon kişiyi kısmi seferberlik adı altında orduya çağırması, piyasaları hareketlendirdi. Riskli bir varlık olarak görülen kripto piyasasında düşüş görüldü, yatırımcılar daha güvenli liman olan altına yöneldi. İşte küresel piyasalardaki son durum...

EKONOMİ 21.09.2022, 15:45 21.09.2022, 17:58 Hakan Öksüz
Küresel piyasalar, Putin'in seferberlik ilanını böyle karşıladı!

Şubat ayında başlayan Ukrayna-Rusya savaşında 7 ay geride kaldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından ilan edilen kısmi seferberlik, siyaset dünyasının yanı sıra piyasaları da hareketlendirdi. Aktif görevde bulunmayan iki milyon Rus vatandaşını kısmi seferberliğe çağıran Putin, Ukrayna'daki savaşın devam edeceğine dair sinyaller verdi. Son olarak İkinc Dünya Savaşı'nda askeri seferberlik ilan eden Rusya'nın bu kararı, piyasalarda volatiliteye yol açtı.

Yatırımcılar, riskli varlıklardan el çekiyor

Rusya'ya bağlanmak isteyen ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk yönetimlerinin referandum kararı alması, piyasalardaki kararsızlığı artırdı. Rusya Devlet Başkanı Putin; Donbas, Zaporijya ve Herson'da yaşayan insanların "özgürlük ve bağımsızlık" yönündeki kararlarını desteklediklerini yineledi. Yatırımcılar ise siyasi arenada meydana gelen söz konusu hareketlilik nedeniyle riskli varlıklardan el çekmeye başladı.

Kripto piyasasında son durum

Piyasadaki risk iştahının azalması nedeniyle yüksek volatiliteye sahip kripto dünyasında düşüşler görüldü. Son günlerde yaşanan siyasi gerilimler, kripto dünyasının amiral gemileri olan Bitcoin (BTC) ile Ethereum (ETH) üzerinde satış baskısı oluşturdu. Bitcoin'in 19 bin dolar, Ethereum'un ise 1.300 dolar bandına indiği görüldü. Önceki hafta 22 bin dolar civarına kadar yükselen BTC, hafta sonu 18 bin 400 dolara kadar düşmüştü.

Altın ve euro/dolar paritesindeki son durum

Siyasi açıdan hareketli günlerin yaşanması nedeniyle yatırımcıların daha güvenli liman olan altına yöneldiği görüldü. Gece saatlerinde 1665 dolardan işlem gören ons altın, öğle saatlerinden sonra 1675 dolar civarına tırmandı. Cumhuriyet altınının 6 bin 600 lira, çeyrek altının ise 1615 liradan işlem gördüğü kaydedildi. Yaşanan siyasi gelişmelerin ardından dün yüzde 0,6 oranında değer kaybeden euro, bugün de düşüşünü sürdürdü. Euro/dolar paritesinin 0,9927'den işlem gördüğü belirtildi.

Yorumlar (0)