Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Küresel piyasalar bugün dünya çapında resesyon endişelerinin yeniden gündeme gelmesiyle birlikte dalgalı bir seyir izliyor. Yatırımcılar, İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) bugün açıklayacağı para politikası kararlarını yakından takip ediyor.

EKONOMİ 11.05.2023, 09:52 11.05.2023, 17:14
Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Makroekonomik verilerin yoğunlaştığı bir dönemde, resesyon ve enflasyon endişeleri küresel piyasaların fiyatlamalarını etkilemeyi sürdürüyor.

ABD'de dün açıklanan nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine göre, aylık bazda yüzde 0,4 oranında artış kaydedilirken, bu rakam piyasa beklentileriyle uyumlu gerçekleşti. Yıllık bazda ise TÜFE yüzde 4,9 seviyesinde arttı ve piyasa beklentilerinin altında kaldı. Ancak, enflasyon Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyesine gerileyerek, piyasalarda karmaşık bir fiyatlamaya neden oldu.

"Tüm dünyanın başı derde girer"

Dün enflasyon verilerinin sonrasında açıklamalar yapan Richmond Fed Başkanı Tom Barkin, tahminlerden düşük meydana gelen TÜFE artışına yönelik enflasyonun “inatçı” bir biçimde yüksek kaldığını dile getirdi.

Meydana gelen gelişmelerle beraber para piyasalarında yapılan fiyatlamalarda ABD Merkez Bankası'nın önümüzdeki ay gerçekleştirilecek toplantıda 25 baz puan faiz yükselteceğine dair tahminler yüzde 10'un altına geriledi.

Dün tahvil piyasalarında alıcıların öne çıkmasıyla ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 7 baz puan gerileyerek yüzde 3,45'e düştü. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden, borç limitine ilişkin ülkenin temerrüde düşmesi durumunda "tüm dünyanın başının derde gireceği" uyarısında bulundu.

New York borsasında ise S&P 500 endeksi yüzde 0,45 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,04 artarken, Dow Jones endeksi yüzde 0,09 geriledi. ABD'de endeks vadeli kontratları ise yeni güne yükselişle başladı.

Avrupa’da dikkatler BoE’de

Avrupa borsaları dün, yatırımcıların resesyon endişelerinin artmasıyla satış baskısı altında kaldı. Bugün ise İngiltere Merkez Bankası'nın faiz kararları takip edilecek. Yatırımcılar, BoE'nin pandemi sonrası toparlanma ve enflasyon beklentileri doğrultusunda faiz politikasında bir değişiklik yapmasını bekliyor.

Para piyasalarında görülen fiyatlamalarda bankanın 25 baz puan faiz yükseltmesi kesin olarak görülürken, BoE Başkanı Andrew Bailey'nin sözle yönlendirmeleri ve politika metnindeki sinyaller varlık fiyatları üstünde etkili olacağı tahmin ediliyor.

Analistler ise BoE'nin ilerleyen dönemlerde politikalarına dair belirsizliklerin güçlü bir tarafının olduğunu ifade ederek, toplantının ardından piyasalardaki tahminlerde oynaklığın yükselebileceğini aktardı.

Yorumlar (0)