Küresel piyasalar için kritik gün: Önemli veriler açıklanacak

Küresel piyasalarda son günlerde oluşan pozitif havaya rağmen halen daha netlik yok. Bugün ABD ile Avro Bölgesi'ndeki ekonomi verilere dair önemli veriler paylaşılacak. Yatırımcılar, gelecek verilere odaklandı. İşte piyasalarda son durum...

EKONOMİ 18.01.2023, 09:48 Hakan Öksüz
Küresel piyasalar için kritik gün: Önemli veriler açıklanacak

Ukrayna-Rusya savaşının etkisiyle küresel piyasalarda çalkantılı bir süreç yaşanıyor. Piyasanın yönünün net olmaması nedeniyle yatırımcılar da kararsız durumda. Küresel veriler takip ediliyor. Enflasyondaki yukarı yönlü baskının zayıflayacağına ilişkin iyimser bir havanın hakim olduğu görülüyor. Bu beklenti, risk iştahını canlandırdı. Bugün ABD ile Avro Bölgesi'nden gelecek veriler bekleniyor.

Enerji fiyatlarının düşüşe geçmesinden dolayı merkez bankalarının rahatlaması, resesyon endişesini azalttı. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), dün yaptığı açıklamada 2023 için küresel büyüme tahmini beklentisinin yüzde 2,5 olduğunu bildirdi. ABD Merkez Bankası (Fed), enflasyona karşı zafer ilan etmek için çok erken olduğunu aktardı. Faiz artışlarının sona ermesi için enflasyon oranlarının ikna edici seviyelere dönmesi gerektiği vurgulandı. 

Goldman Sachs düşüşte, Morgan Stanley yükselişte

Goldman Sachs, dün açıkladığı finansal verilere göre dev bankanın 4. çeyrekteki karında yüzde 69'luk azalma görüldü. Bu gerileme, 2012'den bu yana kaydedilen en büyük düşüş oldu. Haberin ardından bankanın hisselerinde meydana gelen değer kaybı yüzde 6,5'i buldu. Morgan Stanley'in hisse fiyatlarında ise yüzde 5,8'lik yükseliş kaydedildi. 

New York borsasında kararsızlık hakim

New York borsasında dün kararsızlık hakimdi. Nasdaq endeksi yüzde 0,14 oranında değer kazanırken Dow Jones endeksi (yüzde 1,14) ile S&P 500 endeksi (yüzde 0,2) değer kaybetti. Yüzde 0,4'lük artışın görüldüğü dolar endeksi ise 102,8'e yükseldi. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, yüzde 3,48'in altına geriledi.

Almanya'da resesyon endişesi zayıfladı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, dün yaptığı açıklamada ülkenin resesyona girmeyeceğine dair inancının güçlü olduğunu kaydetti. Şubat ayındaki yarım puanlık artışın ardından Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz artırımı hızını düşüreceğine yönelik beklenti güçlendi. 

BIST 100 endeksi yükseliş eğiliminde

Türkiye piyasalarında ise BIST 100 endeksinin dün yükseliş eğiliminde olduğu görüldü. Gün kapanışını 5.315,03 puandan yapan BIST 100 endeksi, yatırımcıları umutlandırdı. Küresel piyasalardaki pozitif havaya rağmen trend yönünün belirlenebilmesi için ekonomik görünümde daha fazla netliğin olması gerektiği aktarıldı.

Piyasalarda bugün açıklanacak veriler

  • Türkiye, kasım ayı uluslararası yatırım pozisyonu - 10.00 
  • İngiltere, aralık ayı Tüketici Fiyat Endeksi - 10.00 
  • Avro Bölgesi, aralık ayı Tüketici Fiyat Endeksi - 13.00 
  • ABD, aralık ayı perakende satışlar - 16.30 
  • ABD, aralık ayı Üretici Fiyat Endeksi - 16.30 
  • ABD, aralık ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı - 17.15 
  • ABD, Fed'in Bej Kitap Raporu - 22.00 
Yorumlar (0)