Küresel piyasalar ABD'nin enflasyon verilerini bekliyor

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz artırımlarına devam edeceği endişeleri, artan resesyon uyarıları ve İngiltere tahvil piyasasında devam eden belirsizliklerle negatif bir seyir izlenirken, gözler bugün açıklanacak ABD'nin eylül ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranlarına çevrildi.

EKONOMİ 13.10.2022, 10:02 13.10.2022, 16:56
Küresel piyasalar ABD'nin enflasyon verilerini bekliyor

ABD'de ağustos ayında yüzde 0,1 artan TÜFE'nin, eylül ayında yüzde 0,2 yükselmesi, endeksteki yıllık artışın ise yüzde 8,3'ten yüzde 8,1'e gerilemesi bekleniyor.

ÜFE, beklentileri aştı

ABD'de dün açıklanan verilere bakıldığında, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), eylül ayında aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 8,5 artarak beklentileri aştı.

Enflasyonist baskıların devam ettiğine işaret eden veriden sonra FED Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 20-21 Eylül'de gerçekleştirilen toplantısına yönelik tutanaklar da enflasyonun düşürülmesi için faiz artırımlarının bir süre devam edeceğini ortaya koydu.

Yetkililerin, FED’in fiyat istikrarı ve maksimum istihdam hedeflerine ulaşmak için daha sıkı bir politika duruşuna geçilmesi ve daha sonra bu duruşun devam ettirilmesi gerektiği kararına vardığı belirtilen tutanaklarda, "Birçok yetkili, enflasyonu düşürmek için çok az önlem almanın maliyetinin, çok önlem almanın maliyetinden daha fazla olabileceğini vurguladı." sözlerine yer verildi. Ayrıca tutanaklarda, yetkililerin politika ayarlamalarının kümülatif etkilerini değerlendirirken, bir yerde faiz artırımlarının hızını yavaşlatmanın uygun olacağı hususunda anlaştığı bildirildi.

Analistler, piyasaların FED’in artık politikasından dönmeyeceği hususunda ikna olduğunu, bundan sonraki süreçte faiz artırımlarında 75 bazdan 25-50 baz puana geçişin ne zaman gerçekleşeceğine odaklanıldığını aktardı.

Bu açıdan en büyük sinyalin bugün açıklanacak eylül ayı TÜFE verisinden geleceğini belirten analistler, beklenti üzerine gelen bir verinin piyasa fiyatlamalarını daha da bozabileceğini ifade etti.

ABD'de ağustos ayında yüzde 0,1 artan TÜFE'nin eylülde yüzde 0,2 yükselmesi, endeksteki yıllık artışın ise yüzde 8,3'ten yüzde 8,1'e gerilemesi bekleniyor. Verilerin açıklanmasından önce para piyasası fiyatlamalarında FED’in kasım ayı toplantısında 75 baz puanlık faiz artırımına gitmesine yüzde 81 ihtimal veriliyor.

Yatırımcıların FED’in  tutanaklarında yer alan "enflasyonla mücadele için faiz artırımlarının devam edeceği" vurgusuna odaklanması ile birlikte dün New York borsasında satıcılı bir seyir takip edildi. Nasdaq endeksi yüzde 0,09, S&P 500 endeksi yüzde 0,33 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,10 değer kaybetti. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,97 seviyelerinden gerileyerek yüzde 3,93'te dengelendi. Dolar endeksi ise 113,3 düzeyindeki yatay hareketine devam etti. ABD'nin endeks vadeli kontratları, yeni güne yükselişle başladı.

Avrupa cephesinde, resesyon endişeleri, enerji krizi, İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) tahvil alımlarına ilişkin belirsizlikler fiyatlamalara yön veren temel gelişmeler olmayı sürdürüyor.

Almanya gelecek yıl resesyon öngördü

Alman hükümeti, dün 2022 için yüzde 2,2'lik büyüme beklentisini yüzde 1,4'e düşürürken, gelecek yıl için resesyon öngördü. Buna karşın Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, bölge ekonomisinin resesyonda olmadığını ve hala büyüdüğünü söyledi.

İngiltere tahvil piyasalarında ortaya çıkan hareketlilik de gündemin odağındaki yerini korumaya devam ederken, BoE'nin günlük tahvil alım programını enflasyona endeksli tahvilleri de kapsayacak biçimde genişletmesinden sonra düşen uzun vadeli tahvil faizleri, tekrar yükselişe geçti. Programın uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin haber akışının haricinde artan jeopolitik riskler, ekonomik aktiviteye yönelik endişeler ve para politikalarına ilişkin belirsizliklerle İngiltere'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,63'le 14 yılın zirvesini görmesinden sonra yüzde 4,42'de dengelendi. Cuma günü sona tamamlanacak olan tahvil alım programının uzatılmaması halinde, emeklilik fonları 2 gün içinde pozisyonlarını ayarlamak durumunda kalacak.

Enerji krizine yönelik haber akışının da takip edildiği bölgede dün Avrupa Birliği ülkeleri, ortak gaz alımı hususunda uzlaşırken, doğal gaza tavan fiyat getirilmesinde anlaşmaya varamadı. Ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de enerji piyasalarındaki meselenin müdahalelerle çözülemeyeceğini söyleyerek, "Rusya, kışın dahil olmak üzere Avrupa'ya enerji sevkiyatına hazır, top onların sahasında. Petrol piyasalarına hiçbir müdahale, hiçbir rezerv kullanımı enerji problemini çözemez." açıklamasını yapmıştı.

Bu gelişmelerle birlikte dün Avrupa borsalarında satıcılı bir seyir takip edilirken, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,39, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,86 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,25 değer kaybetti. Avro/dolar paritesi 0,9668 ile 2 haftanın en düşük seviyesini görmesinden sonra 0,97'nin hemen üzerinden işlem görüyor. Avrupa endeks vadeli kontratları sınırlı da olsa yeni güne yükselişle başladı.

Asya cephesinde resesyon kaygıları sürüyor

Asya tarafında, koronavirüs salgını kapsamında "sıfır vaka" politikasını izleyen Çin'in Şanghay şehrinde artan vaka sayıları, karantina endişelerini yanında getirdi. Japon elektronik üreticisi Toshiba'nın muhtemel bir satın alım opsiyonu için Tokyo merkezli bir fonun yönettiği şirket grubunu tercih etmesi ile şirket hisselerinde yüzde 8'lik yükseliş yaşansa da alımların genele yayılmadığı ve artan resesyon kaygıları kapsamında teknoloji hisseleri üzerindeki baskının sürdüğü belirtildi.

Ayrıca dolar/yen paritesi 147 ile yeni zirvesini test ederken, müdahale endişeleri yatırımcıların tetikte kalmasına sebep olurken, kapanışa yakın Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,5, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,4, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,2 değer kaybetti. Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,3 yükselişe geçti.

Dün yurt içinde, güne yükselişle başlayan ve küresel çapta azalan risk iştahının etkisiyle kapanışa yakın düşüşe başlayan BIST 100 endeksi, yüzde 1,51 değer kaybıyla 3.517,75 puandan günü tamamladı. Dolar/TL, dün 18,5675 ile önceki kapanış düzeyinin hemen üzerinden günü tamamlamasından sonra, bugün bankalararası piyasanın açılışında 18,5790'dan işlem görüyor.

Analistler, yoğun haber ve veri akışı ile piyasalardaki resesyon ve enflasyon ikileminin arttığına dikkat çekerek, merkez bankalarının agresif politikalarına devam edeceği beklentileri ve tahvil piyasasında görülen belirsizliğin risk iştahının düşük seyretmesine sebep olduğunu söyledi.

ABD'de başlayan 3. çeyrek bilanço dönemi ile sektör ve hisse bazlı hareketliliğin öne çıkabileceğine dikkat çeken analistler, veri gündeminde ise Almanya ve ABD’de enflasyonun öne çıktığını söyledi.

Analistler, teknik anlamda BIST 100 endeksinde 3.450 puanın destek, 3.620 seviyesinin direnç olduğunu bildirdi.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şu şekilde:

09.00 Almanya, eylül ayı TÜFE

14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri

15.30 ABD, eylül ayı TÜFE

15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

Yorumlar (0)