Küresel piyasalar ABD büyüme rakamlarına odaklandı

Son dönemde koronavirüs ve etkisini azaltmak için uygulanan sıkı tedbirler nedeniyle karışık bir seyir izleyen küresel piyasalar, bugün ABD’nin açıklayacağı büyüme rakamlarına göre hareket edecek.

EKONOMİ 25.03.2021, 09:59 25.03.2021, 14:35
Küresel piyasalar ABD büyüme rakamlarına odaklandı

Bugün küresel piyasalardaki yatırımcılar, Amerika Birleşik Devletleri’nde açıklanacak olan büyüme verilerine göre pozisyon alacak.

Kovid-19 salgın pandemisi ve virüsün etkisini azaltmak için uygulanan sıkı tedbirlerin artması, küresel piyasalardaki yön arayışını tetiklerken, dün duyurulan Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri ise pozitif görünümü destekledi.

ABD tahvil faizleri Fed’e rağmen arttı!

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell ve ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’ın 2 gün sürecek olan sunumunda, dün açıkladığı ve piyasalara moral veren verilerden sonra iyileşen bir piyasa görünümü izlendi.

Powell'ın ‘enflasyon’ merkezli açıklamalarından sonra ABD'nin 10 yıllık tahvil faizleri, 1,59’a kadar gerilese de günü 1,62 oranına çıkarak kapadı.

Avrupa’da alınan tedbirler piyasa üzerinde hala etkili

Teknoloji hisselerinde yaşanan beklenmedik satışlar yaşayan New York borsası, günü negatif bir seyirle tamamladı. Dow Jones yüzde 0,01, S&P yüzde 0,55 ve Nasdaq 2,01 oranlarında negatif yönlü hareket etti.

Avrupa’ya bakıldığında ise koronavirüs tedbirlerinin sıkılaştırılması nedeninle borsalarda dün de karışık bir seyir izlendi. İngiltere FTSE yüzde 0,2 pozitif yönlü hareket ederken, Almanya DAX 0,35 oranında aşağı yönlü seyir izledi. 

Asya’da petrol fiyatları şaşkınlığı!

PMI verilerinin açıklamasından sonra pozitif ivme kazanan petrolün Asya piyasalarının açıldığı andan itibaren değer kaybediyor. 

Asya’ya bakıldığında piyasalarda alıcılı bir seyir gözlemlenirken, Çin Şanghay 0,2, Japonya Nikkei 1,4 ve Güney Kore Kospi 0,3 oranlarında pozitif yönlü seyretti.

Dolar/TL 7,9390

Türkiye’de ise, Borsa İstanbul yüzde 2,65 pozitif yönlü hareket ederek günü 1.413,86 seviyelerinden kapatmıştı. Dün günü 7,9346 seviyelerinden bitiren dolar/TL paritesi ise bugün 7,9390’dan işlem görüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye ekonomisine dair açıklamaları henüz piyasalar üzerinde net bir etki göstermiş değil. Erdoğan, “Vakit, daha çok çalışma vaktidir” açıklamasında bulunmuştu.

Yorumlar (0)