Küresel gıda fiyatlarında büyük düşüş! 

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından paylaşılan verilere göre, küresel gıda fiyatları temmuz ayında yüzde 8,6 düşerek 140.9 seviyesine geriledi. 

EKONOMİ 05.08.2022, 14:15 05.08.2022, 14:20
Küresel gıda fiyatlarında büyük düşüş! 

Bitkisel yağ ve tahıl fiyatlarındaki büyük düşüş, küresel gıda fiyatlarına da olumlu yansıdı. FAO tarafından paylaşılan verilere göre temmuz ayında son 10 yılın rekoru kırıldı. Yüzde 8,6 oranında düşen küresel gıda fiyatları, piyasalara yeni bir umut oldu. Yüzde 8,6’lık düşüşü değerlendiren uzmanlar, bu oranın son 10 yılda ilk kez görüldüğünü dile getirdiler. 5’inci kez arka arkaya gerileyen küresel gıda fiyatları, her ay düzenli olarak kamuoyu ile paylaşılıyor. 

Yağ fiyatları, son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi

FAO’dan yapılan açıklamada, 1 sene önceki gıda fiyatlarının 2022 yılının temmuz ayında yüzde 13,1 oranında arttığı belirtildi. FAO Bitkisel Yağ Fiyatları Endeksi, haziran ayına kıyasla yüzde 19,2 düşüş göstererek son 10 yılın en düşük seviyesine indi. Yapılan açıklamada dünya genelindeki tüm yağ türlerinin fiyatında sert düşüşler yaşandığı vurgulandı. 

Küresel buğday fiyatları yüzde 14,5 oranında düştü

FAO Küresel Tahıl Fiyatları Endeksi de bu ay yüzde 11,5 oranında geriledi. Buna karşın güncel tahıl fiyatlarının, 1 sene önceki tahıl fiyatlarına göre yüzde 16,6 oranında arttığı belirtildi. Endeks kapsamında en büyük fiyat düşüşü ise buğdayda görüldü. Temmuz ayında küresel buğday fiyatları yüzde 14,5 oranında düştü. Bu düşüşün görülmesinde, İstanbul’da imzalanan tahıl koridoru anlaşmasının da etkili olduğu aktarıldı. Buğday fiyatlarındaki düşüşün bir diğer sebebi ise Kuzey Yarım Küre’de yaşanan hasat mevsimi olarak gösterildi. Öte yandan pirinç fiyatları da bu sene ilk kez düşüş yaşadı. 

Yorumlar (0)