Kurban Bayramı yaklaşırken Artvinli besiciler zamlardan yana dertli 

Artvin’deki kurban besicileri, yapılan zamlardan ötürü dertli. Saman, ot ve yem fiyatlarına yapılan yüzde 70 oranında zam, kurbanlık fiyatlarını da yüksek oranda etkiledi. 

EKONOMİ 06.06.2021, 11:27 07.06.2021, 09:00
Kurban Bayramı yaklaşırken Artvinli besiciler zamlardan yana dertli 

Kurban Bayramı yaklaşırken kurbanlık pazarını açmaya hazırlanan Artvinliler, yıl içinde yapılan zamlardan dolayı dertli. Ocak ayından bu yana yem, ot ve saman fiyatlarına yapılan yüzde 50-70 oranındaki zamlar, kurbanlık fiyatlarına da yansıdı. Bu seneki kurbanlık fiyatları ortalama yüzde 10-15 oranında arttı. 

Yurt genelinde yalnızca Artvinli besiciler değil diğer bölgelerdeki esiciler de oldukça dertli. Yıl boyunca Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgelerinde yaşanan kuraklıklar da hayvan yetiştiriciliğinde olumsuz etki yarattı. Bu kuraklıktan kaynaklı olarak yurt genelinde özellikle son bir ay içinde yüzde 30-35 oranında yem, saman ve ot zammı yapıldı. Besiciler ise kurbanlık fiyatlarına yapılan zamların yem, saman ve ot giderlerini kapatıp kapatmayacağı derdine düştü.



“Hayvan fiyatları hızlı şekilde azalıyor”

Artvin Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Talip Işık: “Yem fiyatlarının yüzde 50 oranında artmasına karşın et ve kurbanlık fiyatları çok az arttı. Et fiyatlarına yapılan zamlar sürekli konuşulmasına karşın ülkemizde en az zam yapılan yiyecek et. Başta Artvin olmak üzere pek çok ilimizde hayvan sayısı hızlı şekilde azalıyor. Bunun sebebi ise masrafların artmasından dolayı artık insanların besicilik yapmaktan vazgeçmesi. Geçen sene 1 TL’ye aldığımız ot şu anda 1 TL 60 kuruş; 85 TL’ye aldığımız yem de 160 TL. Buna karşın et fiyatları 65 TL’de sabit kaldı. Hem üretici hem de tüketici bu durumdan zarar ediyor.”



“Son bir haftada yeme zam yapıldı”

Zirai ürün satıcısı Fuat Salan: “Yem fiyatları kışın normal oranda arttı fakat bazı bölgelerimizde ilkbahar mevsimi kurak geçince fiyatlar zirveyi gördü. Fabrikalar, ‘Arpa yok.’ diyor. Hem Kurban Bayramı öncesinde talep çok hem de arpa hiç yok olunca fiyatlar son bir haftada yüzde 30-35 oranında zamlandı. Ot fiyatları da arpaya bağlı olarak arttı. Geçen sene arpanın çuvalı 95 TL iken bu sene 165 TL oldu. Onu da bulamıyoruz zaten. Fakat tüm bu zamlar, hayvan fiyatına yansıyamadı. Geçen sene büyükbaş kesimini 40 TL’den yaparken bu sene 45 TL’den yapıyoruz.” 

Yorumlar (0)