Kur korumalı vadeli mevduat hesabı nasıl işleyecek? İşte detaylar...

Vadeli hesaplarla işlenecek faiz ile hesap vade ve açılış tarihlerindeki kur değişimlerinin, hesaba nasıl yansıtıldığı ile ilgili bir örnek üzerinden açıklandı.

EKONOMİ 21.12.2021, 16:57
Kur korumalı vadeli mevduat hesabı nasıl işleyecek? İşte detaylar...

Dün akşam, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasından sonra doların sert düşüş yaşamasına yol açan dövize endeksli TL mevduat sisteminin işleme yöntemi detaylarıyla açıklandı.

Stopaj uygulanmayacak

Açıklamaya göre, söz konusu hesaplar 3, 6, 9 ve 12 ay vadeli olarak açılabilecek.

Ürün, gerçek kişiler tarafından TL vadeli hesaplarla işleyecek faiz ile birlikte hesap açılış ve vade tarihlerinde mevcut kur değişim oranı karşılaştırılacak, yüksek oran üzerinden hesap nemalandırılacak ve söz konusu bu mevduat ürünlerine stopaj uygulanmayacak.

12 ay vadeli hesaplarda durum ne?

Mevduat hesabına bakıldığında, dövize endeksli bir hesap açıldığı düşünüldüğünde; vatandaş 12 ay vadeli olarak bu hesaba 100 bin TL yatırdı. 12 aylık hesabın getirisi 5 bin TL. Hesabın açıldığı tarihe ve daha sonra o tarihteki kura bakılacak ve ardından 12 ay sonra tekrar döviz kuruna bakılacak.

100 bin lira vade neticesinde stopaj kesintisi de bulunmaması sebebiyle mevduat hesabı 105 bin lira olarak değerlendirilecek.

Öte yandan 100 bin liranın, aynı anda dövize göre de hesabı alınacak.

Hesabın döviz getirisi değerlendirilecek

12 ayın ardından döviz olarak hesabın getirisi 5 bin liranın altında kalırsa hesap sahibine hiçbir ödeme yapılmayacak ve 105 bin lirası olacak.

Fakat 12 ay içinde, döviz getirisi 10 bin TL olarak ortaya çıkmışsa, aradaki 5 bin TL, hesap sahibinin hesabına yansıtılacak ve 110 bin TL’ye dönüşmüş olacak.

Yorumlar (0)