Kur korumalı TL mevduatı: Azami faiz ne kadar? Para, vadeden önce çekilirse ne olacak? 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları hakkında ayrıntılı açıklamalarda bulundu. Belirlenen hesaplarda uygulanacak faiz oranına yapılacak azami faiz belli oldu. Faizin en fazla 300 baz puan olacağı ve uygulamadan birden fazla kez faydalanılabileceği belirtildi. Herkesin merak ettiği, parayı vade zamanından önce çekilmesi durumunda ne olacağı ise belli oldu. Vatandaşlar, bu durumda herhangi bir fark ödemeyecek. 

EKONOMİ 24.12.2021, 11:45
Kur korumalı TL mevduatı: Azami faiz ne kadar? Para, vadeden önce çekilirse ne olacak? 

Hazine ve Maliye Bakanlığı kur korumalı TL vadeli mevduatta merak edilenler hakkında açıklamalarda bulundu. Vatandaşların aklındaki sorulara cevap bulmak amacıyla merak edilenleri açıklayan Bakanlık, Türkiye’deki yerleşik gerçek kişilerin faydalanabileceği uygulamadan birden fazla kez yararlanılmasının mümkün olduğunu ve herhangi bir üst limit olmayacağını aktardı. Bankalar tarafından uygulanacak azami faiz oranının, politika faizinin 300 baz puan üzerinden belirleneceği bildirildi. Azami faiz oranı, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından güncellenebilecek ve güncelleme tarihi ve sonrasından açılacak hesaplar için bu uygulama geçerli olacak. Vade sonunda ise kur farkı desteği hesap sahibine aynı gün ve “tamamıyla” ödenecek. Vade sonunda kur farkı sebebiyle bankalara ödeme yapılmasının gerekmesi durumunda bankalarca ödenecek tutar talepleri, Merkez Bankası’na iletilecek. Devlet hazinesi tarafından ödenecek tutar da Merkez Bankası tarafından aynı gün, mesai bitiminden önce bankalara aktarılacak. 



Vadeden önce para çeken fark ödemeyecek 

Vade öncesinde hesabın kapatılması ya da hesaptaki paranın çekilmesi durumunda hesabın kapandığı/paranın çekildiği tarihte Merkez Bankası’nın 11.00’da yayınlayacağı kurun vade başında esas alınan kurdan yüksek olması halinde devlet hazinesi tarafından kur farkı ödemesi yapılmayacak.  

Vade zamanından önce hesabın tamamen kapatılması ya da paranın çekilmesi durumunda paranın çekildiği/hesabın kapatıldığı tarihte Merkez Bankası’nın 11.00’da ilan ettiği kurun vade başında esas alınan kurdan düşük olması halinde, hesabın kapandığı/paranın çekildiği gün Merkez Bankası tarafından ilan edilen döviz alış kuruna göre hesap bakiyesi güncellenecek ve aradaki fark, banka tarafından Merkez Bankası’na gönderilecek. Bu ücret, hazineye aktarılacak. 



6.18 milyar Dolar yatırım yapıldı 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından pazartesi akşamı duyurulan kur korumalı TL vadeli mevduatı uygulaması sırasında döviz kuru, Dolar/TL 18 seviyesindeydi. Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarının ardından ise hızlı bir düşüşle 11 seviyesine geriledi. Açıklanan uygulama öncesinde yurt içindeki vatandaşlar, birikimlerini yabancı paraya, büyük oranda Amerikan Doları’na çevirmişti ve banka hesaplarında yatırım yapmıştı.  

BDDK tarafından yayınlanan son bir haftalık verilere göre 17 Aralık haftasında toplam döviz mevduatında 6.18 milyar Dolar artış kaydedildi. Bu artışın bireysel hesaplara bölünmesiyle birlikte bireysel olarak 4.64 milyar Dolar ve kurumsal olarak da 1.54 milyar Dolar artış yaşandı. Belirtilen haftada yabancı para mevduatlarının toplam mevduat içindeki oranı yüzde 64.2’den 69.2’ye yükseldi. 

Yorumlar (0)