Kur korumalı hesaplarda son rakamlar açıklandı

Türkiye Ekonomi Modeli ile uygulanmaya başlanan kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarında 193 milyar TL’si Hazine ve Maliye Bakanlığı, 259 milyar TL’si ise Merkez Bankası destekli toplam 452 milyar TL bakiye değerleniyor.

EKONOMİ 18.02.2022, 15:12 19.02.2022, 09:00
Kur korumalı hesaplarda son rakamlar açıklandı

Türkiye Ekonomi Modeli ile kademeli bir şekilde uygulanan Türk lirası (TL) kur korumalı mevduat ve katılma fonu hesapları ile ilgili son rakamlar paylaşıldı.

Kur korumalıda son rakamlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 20 Aralık 2021'de düzenlenen kabine toplantısından sonra Türkiye ekonomisinde yeni alternatifler ve ekonomik önlemleri devreye alacaklarını duyurmuştu. Bu kapsamda, döviz kurlarında yaşanan atakları engellemek, cari açıkta denge sağlayarak enflasyonda kalıcı istikrarı yakalamak için uygulanan yeni model ile kur korumalı mevduat ve katılma hesapları sistemine geçildi.

Bu çerçevede, 21 Aralık tarihinde yurt içi yerleşik gerçek kullanıcıların döviz katılım fonlarının ve döviz tevdiat hesaplarının TL vadeli katılım ve mevduat hesaplarına çevrilmesi durumunda, katılım ve mevduat fonu sahiplerine yönelik desteğe yönelik usul ve esaslar kararlaştırıldı. Tüzel kişilerin altın ve döviz varlıklarının TL katılma ve mevduat hesaplarına dönüşümüne ilişkin düzenleme, 11 Ocak’tan sonra yürürlüğe girdi.

Altın hesapları ile döviz tevdiat hesaplarının TL vadeli mevduata dönüşümü kapsamında düzenlemeler uygulamaya alınırken, bu çerçevede dönüşen katılım ve mevduat hesabı miktarları zorunlu karşılıktan muaf tutuldu. Tüzel kullanıcıların da TL vadeliye dönüşümü yapılması durumunda belli şartlarda bu mevduatların kredilerde teminat sayılması açısından düzenleme yoluna gidildi.

Kur korumalı olan hesaplar ve dönüşümü gerçekleştirilen hesaplar hakkında stopaj oranı sıfırlanırken, döviz kurunda yaşanan oynaklık sebebiyle fiyatlama konusunda sıkıntı yaşayan ithalatçı ve ihracatçı şirketlere ilişkin döviz satım ihaleleri yapılmaya başlandı.

‘452 milyar TL’lik fon birikti’

Kur korumalı katılma ve mevduat fonu hesaplarında 2 aylık süre içinde 193 milyar TL’si Hazine destekli, 259 milyar TL’si Merkez Bankası destekli olacak şekilde toplamda bankacılık sektöründe 452 milyar TL kur korumalı mevduat/katılma bakiyesi oluştu.

Kur korumalı hesaplara yönelik vatandaşların ilgisinin yüksek olduğu belirtilirken, 24 bini tüzel ve 733 bini gerçek kişi olmak üzere kur korumalı katılma ve mevduat fonu hesapları 757 bin müşteriye ulaştı.

Hesapların 72 milyar TL’si gerçek kişi 

Döviz tevdiat hesaplarından TL’ye dönüşte 72 milyar TL’si gerçek kişi, 188 milyar TL’si tüzel kişi olmak üzere 260 milyar TL’lik bakiye oluştu. Toplam bakiyedeki payı da yüzde 57 seviyesinde oluştu.

Tüzel kişiler 6 ay, gerçek kişiler 3 ayı tercih etti

TL korumalı hesaplarda gerçek kişiler, 3 aylık vadeyi tercih etti. Bu hesaplar, 224 milyar TL ile hesap bakiyesinin yüzde 50’sini teşkil etti. 

Tüzel kişilerin vade tercihi ise genellikle 6 ay oldu. Söz konusu hesap bakiyesi 176 milyar TL ile bakiyenin yüzde 39’unu gerçekleştirdi.

Yorumlar (0)