Kriz onlara yaradı: Hisselerde rekor yükseliş

Fransa'da enerji fiyatlarındaki artış sebebiyle halkın talaşa yönelmesiyle birlikte odun satan firmaların hisseleri borsada hızlı bir şekilde yükselişe geçti.

EKONOMİ 24.09.2022, 23:24 26.09.2022, 09:57
Kriz onlara yaradı: Hisselerde rekor yükseliş

Fransa medyasında yer alan habere göre, yaklaşan kış mevsimi öncesi elektrik ve doğal gazda yükselen fiyatlar, halkı alternatif yakıtlara yönlendirdi.

Oduna olan rağbet arttı

Rusya-Ukrayna Savaşı ve Rusya'nın Avrupa'ya gaz akışını kısıtlamasıyla birlikte Fransa'da doğal gaz ve elektrik fiyatları yükselirken, Fransızlar ısınmada çok daha az maliyetli olduğu gerekçesiyle odun talaşına yönelmeye başladı.

Ayrıca son iki senedir devlet tarafından yeşil yakıtın teşvik edilmesi ve kömür ile petrol kazanlarının kurulumuna yasak getirilmesi oduna olan rağbeti artıran bir başka sebep oldu.

Talaşlı Isınma Ulusal Birliği Propellet verileri doğrultusunda, 2020 ve 2021 seneleri arasında talaş sobası satışları yüzde 41 oranında artarken, talaş kazanı satışları da yüzde 120 oranında artış kaydetti.

Talebin artmasıyla birlikte talaş fiyatlarında da ton başına 300 ila 400 avro arasında artış görüldü.

Borsada yüzde 700 oranında artış

Talaş ve odun satışıyla tanınan Fransa merkezli bazı firmaların hisse değerleri borsada yüzde 700'lere ulaşan oranlarda yükseliş yakaladı.

Fransa Yanıcı Madde, Isıtma ve Yakıt Federasyonu yakın zamanda Fransa'da yakacak olarak odun talaşına yüksek bir talep meydana geleceğini duyurmuştu.

Taleplerin artması sebebiyle odunda büyük bir arz açığı gözlenirken, enerji kıtlığı korkusu sebebiyle tüketiciler kış mevsimi gelmeden odun stoku yapmaya başlamıştı.

Diğer taraftan, Fransız basını, Rusya doğal gazı kesintisi ve enerji kıtlığı sebebiyle Fransa'da önümüzdeki yıl itibarıyla saat/megavat bazında gösterge elektrik fiyatlarının 1.075 avroyu (19 bin lira) görerek tarihi bir rekor kıracağını öne sürmüştü.

Yorumlar (0)