Kriz dünya devlerini de vurdu: ABD, Avrupa ve Asyalı şirketlerden peş peşe işten çıkarmalar...

Dünyayı etkileyen koronavirüs pandemisi ve beraberinde Rusya-Ukrayna savaşının getirdiği olumsuz etkiler küresel ekonomiye yansıdı. Dünyaca ünlü teknoloji firmaları başta olmak üzere birçok sektörde faaliyet gösteren dev şirketler peş peşe toplu işten çıkarmalar yaptı.

EKONOMİ 12.12.2022, 10:22
Kriz dünya devlerini de vurdu: ABD, Avrupa ve Asyalı şirketlerden peş peşe işten çıkarmalar...

Koronavirüs salgını sonrasında dünyada artış gösteren enflasyon ve peşinden Rusya-Ukrayna savaşının patlak vermesiyle tırmanış gösteren enerji krizi küresel ekonomiyi yavaşlatma yönüne gitti.

Buna tedbir olarak Avrupa ve ABD'de birçok firma, çalışanlarını azalttı veya yeni işe alımlara ara verdi. Hem salgınla başlayan küresel ekonominin aşağı yönlü hareketi hem enflasyon endişeleri, firmaları maliyetleri azaltmak maksadıyla yeni adımlar atmaya zorladı.

Salgının başında işe alımlar arttırılmıştı

Teknoloji firmaları salgın başında e-ticaret operasyonlarını artış göstermesi nedeniyle işe alımları artırmıştı. Ancak gelinen. son noktada Avrupa, ABD ve Asya'daki birçok firma çalışan sayısını azaltmaya gittiğini veya yeni işe alımlara ara verdiğini duyurdu.

Teknoloji firmaları eleman çıkarma yoluna gitti

Dünyanın en büyük teknoloji firmalarını bünyesinde barındıran ABD'de işten çıkarma dalgası çok daha iyi bir şekilde görülebiliyor. Meta, Amazon ve Twitter... Hepsi büyük bir hızla istihdamı azalttı. Bu işten çıkarmaların kripto para piyasalarının gerilemesiyle olan ilgisi de tartışılıyor.

Meta ve Amazon gibi 3. çeyrek finansal sonuçları beklenilenin altında kalan firmalar ciddi işten çıkarmalar yaptı ve bu firmaların piyasa değerlerinden milyarlarca dolar eridi. ABD'de teknoloji sektörü içinde 90 binin üzerinde çalışan işten çıkarıldı.

İşten çıkarma bilançosu...

ABD'de dünyanın en büyük e-ticaret firması Amazon, 10 bin kişiyi işten çıkarmayı planlıyor.

Adobe Inc., satıştan 100 kişinin işine son verdi.

HP Inc., satışlara paralel olarak gelecek 3 yılda 6 bin kişiyi işten çıkarmaya hazırlanıyor.

Intel de işten çıkarma furyasına katılanlardan oldu. Intel'in çalışan sayısını %20 düzeyinde azaltmayı planladığı kaydedilirken, Microsoft'un ise bine yakın çalışanıyla yollarını ayırdığı kaydedildi.

Meta'nın Üst Yöneticisi Zuckerberg ise hisse fiyatı sene içinde yüzde 60'ın üzerinde değer kaybeden Meta için, 11 binin üzerinde çalışanın işine son verilme kararı alındığını paylaştı.

Twitter, son olarak dünyaca ünlü iş insanı Elon Musk tarafından alınmıştı. Satın alım sonrası Musk, 3 bin 700'ün üzerinde çalışanı işinden çıkardı. Ancak bu çıkarmanın diğer firmalar gibi ekonomik kaygılardan olmadığı tartışılıyor.

ABD'de Calm, Peloton, Shopify, Snap, Robinhood ve Netflix gibi firmalar da personel sayısında azaltma yapacaklarını kaydetti.

Otomobil sektöründe işten çıkarmalar...

İşten çıkarmalar yalnızca teknoloji sektörüyle sınırlı kalmadı. Ford Motor, yaklaşık olarak 3 bin beyaz yakalı çalışanını maliyetleri düşürmek için işten çıkardı.

Tesla yöneticisi Musk da üst düzey yöneticilere verdiği talimatta, dünya genelinde bütün işe alımlarının durdurulması gerektiğini söyledi.

Avrupa'da işten çıkarmalar...

Son 30 senenin en yüksek enflasyon oranlarıyla Rusya ve Ukrayna savaşının da etkisiyle işten çıkarmalar Avrupa'da da artış gösterdi.

Fransa'nın ünlü havayolu şirketi Air France, 300 yer personeliyle yollarını ayırdı.

Merkezi İsveç'te yer alan Klarna, 700 çalışanının işine yüksek enflasyon ve Rusya Ukrayna savaşının olumsuz etkileri sebebiyle son verdi.

Alman kimya firması BASF, 2024'e kadar yıllık maliyetlerini Avrupa'da 500 milyon avro azaltacağını ve işten çıkarmaların olacağını duyurdu.

Alman otomotiv ve sanayi tedarikçisi olan Schaeffler, tekrar yapılanma sürecinde 2026'ya dek bin 300 kişinin daha işinin sonlandırılacağını duyurdu.

Ünlü otel rezervasyon sitesi Booking.com'da da salgın başından bu zamana 4 bin 375 çalışanın işi sonlandırıldı.

Sene başında Unilever tekrar yapılanma dahilinde bin 500 çalışanının işine son verdi.

Asya'daki teknoloji firmaları da işten çıkarmalar yaptı

Amerika, Avrupa ve Asya... Asya'da yer alan teknoloji firmaları da dünyayı etkileyen krizden nasibini aldı.

Çinli teknoloji firması Alibaba, bu dönemde 10 bin çalışanıyla yollarını ayırdı.

Merkezi Hindistan olan Blinkit de çalışanların yüzde 5'ine denk gelen bin 600 çalışanına veda etti.

Credit Suisse Group, 9 bin kişinin işine son vermek için çalışmalar yaparken, merkezi Çin'de yer alan Tencent, 5 bin 500 çalışanının işine son verdi.

Yorumlar (0)