Kritik veri belli oldu: ABD’de enflasyon yıllık bazda artış gösterdi

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), nisan döneminde aylık temelde yüzde 0,4 ile tahminler çerçevesinde, senelik bazda ise yüzde 4,9 ile piyasa tahminlerinin altında yükseldi.

EKONOMİ 10.05.2023, 09:58 10.05.2023, 16:18
Kritik veri belli oldu: ABD’de enflasyon yıllık bazda artış gösterdi

ABD ekonomisine yönelik en son enflasyon verileri öncesinde, küresel piyasalarda olumsuz bir görünüm hakim. Ayrıca, hala devam eden borç krizi ile ilgili haber akışı da yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor. ABD'nin enflasyon verilerinin piyasalar üzerindeki etkisi merakla beklenirken, yatırımcılar dalgalı piyasalardan dolayı tedirginlik yaşıyor.

Fed faiz arttırımına dair öngörüler yüzde 25

ABD'de bugün açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri, küresel piyasalarda büyük bir heyecanı da beraberinde getirdi. Analistler, bu verilerin Fed'in haziran ayı toplantısında alacağı kararları etkileyeceği konusunda uyarırken, faiz artırım ihtimali hala yatırımcıların odağında. Para piyasalarında 25 baz puanlık faiz artış ihtimali güç kazanmaya devam ederken, Fed'in gelecek ay faiz artıracağına dair öngörüler yüzde 25 seviyesine çıktı. Küresel piyasalar, bugün açıklanacak enflasyon verilerinin ardından nasıl bir seyir izleyeceğini merakla bekliyor.

New York Fed Başkanı John Williams'ın dünkü açıklamaları, ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin sözlü yönlendirmeleri ve makroekonomik verilerin etkisiyle küresel piyasalarda hareketlilik yaşanıyor. Williams, enflasyonun önümüzdeki 2 yıl içinde Fed'in hedefi olan yüzde 2 seviyesine geri dönebilmesi için bu yıl yüzde 3,25 seviyesine düşmesini beklediğini ifade etti. Bu açıklama, yatırımcıların Fed'in faiz artırımına yönelik beklentilerini etkileyebilir.

New York Fed Başkanı John Williams, ülkede yavaş büyüme nedeniyle işsizlik oranının bu yıl yüzde 4-4,5 arasında gerçekleşeceğini tahmin ettiğini açıkladı. Williams ayrıca, işçi talebinin azalmasıyla birlikte istihdam artışının yavaşladığına dair güçlü işaretlerin devam ettiğini sözlerine ekledi.

ABD enflasyon verisi belli oldu

ABD'de enflasyon nisan döneminde tahminlere paralel geldi. ABD'de tüketici fiyatları geçtiğimiz aya kıyasla yüzde 0,4 yükseldi. Senelik olarak ise enflasyon yüzde 4,9 şeklinde belirlendi. ABD'de enflasyon 2 senenin en alt seviyesine düştü. Uzmanlar ise yüzde 5 seviyesinde senelik enflasyon beklentisi içerisindeydi.

Yorumlar (0)