Kritik hafta başladı! Piyasaların gözü ABD’nin enflasyon verilerinde

Yeni bir haftaya başlarken ABD'de enflasyon girdileri başta gelecek şekilde yoğun veri gündeminin piyasalar üstünde etkili olacağı düşünülüyor.

EKONOMİ 12.09.2022, 10:41
Kritik hafta başladı! Piyasaların gözü ABD’nin enflasyon verilerinde

Geçtiğimiz haftalarda küresel piyasalarda, merkez bankalarının para siyaseti ile ilgili belirsizliklerin büyük bir oranda ortadan kaldırmasıyla risk iştahı oldukça yükseldi. Söz konusu durum yeni haftaya da yansırken, bu hafta yoğun veri gündemi ve ABD’de enflasyon girdilerinin piyasalar üstünde etkisini göstereceği tahmin ediliyor.

“Enflasyonu düşürmeye sıkı sıkıya bağlıyız”

Geçtiğimiz hafta ABD’de duyurulan makroekonomik girdiler ekonominin mevcut durumda resesyona uğramaktan uzak olduğuna dikkat çekerken, bu hafta da sürecek olan yoğun veri akışının piyasaların doğrultusu üstünde etkili olacağı düşünülüyor.

Enflasyonu düşürmek adına çalışma yaptıklarını ifade den ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, geçtiğimiz hafta söz konusu durum için sıkı sıkıya bağlı olduklarını dile getirdi.

FED yetkilileri: “Şahin duruşunu koruduk”

Powell’ın açıklamalarının sonrasında farklı bilgilendirmelerde bulunan FED yetkilileri, “ultra şahin duruşu” sergilediklerini gösteren ifadelerde bulunurken, para piyasalarında görülen fiyatlamalarda belirsizlikler tamamıyla ortadan kalktı.

Bu durumun ardından FED’in önümüzdeki haftalarda para piyasalarında yüzde 90 oranla 75 baz puan faiz yükselteceği tahmin edilirken, bir sonraki ay ile ilgili düşünceler de oluşmaya başladı. Ekim ayında FED’in yüzde 79 oranla 25 baz puan kadar bir faiz yükseltimi sağlayacağı tahmini öne sürülürken, 50 baz puanlık faiz yükseltimi olasılığı da yüzde 12 düzeyinde yer alıyor.

Bu hafta içerisinde ABD’de duyurulacak olan makroekonomik girdilerin ekim ayı görüşmelerine dair tahminleri daha da belirginleştireceği düşünülüyor.

Dolar endeksinde düşüş yaşandı

Diğer taraftan, FED tarafından yapılacak olan görüşmede vereceği kararların piyasalarda büyük bir miktarda fiyatlanmasıyla dolar göstergesi 20 senenin zirvesinden inerken, yeni haftaya da iniş yaşayarak başladı ve 108,8 düzeyinde dengelendi.

Yeni haftaya girerken, Brent petrolün varil fiyatı küresel ekonomiyle alakalı riskler ile ilgili satıcılı başlamasının sonrasında, son zamanlarda yüzde 0,8 düşüşle 91 dolar seviyesinde bulunuyor.

Söz konusu ifadelerle New York borsasında cuma günü S&P 500 göstergesi yüzde 1,53, Nasdaq göstergesi yüzde 2,11 ve Dow Jones göstergesi ise yüzde 1,19’a kadar düştü. Yeni haftaya New York tahvili göstergesi vadeli işlem kontratları ise yatay doğrultuda başladı.

ECB’den faiz arttırımı bekleniyor

Geçtiğimiz haftalarda tarihinde ilk defa 75 baz puan arttırımı yapan Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB), bir sonraki toplantıda da aynı oranda bir adım atacağı tahmin ediliyor.

Hafta sonu konu ile ilgili bilgilendirme sağlayan ECB yetkilileri enflasyon ile mücadele edildiğine dikkat çekerek, ultra şahin ifadelerine devam ederken, bu hafta ülkeler tümelinde duyurulacak enflasyon girdilerini yatırımcıların odağına aldı.

Bölgede enflasyonun en üst düzeylere ulaşması ve yumuşamaya dair işaret vermemesi resesyon tehlikesinin ikinci plana koyulmasına sebep olurken, yeni hafta içerisinde duyurulacak olan enflasyon girdilerinde meydana gelebilecek olası geri adımların ECB’nin 75 baz puan daha faiz yükseltimi düşüncesini değiştirmeyeceği tahmin ediliyor.

Diğer taraftan, geçtiğimiz haftalarda son 20 senenin en düşüğünü gören Euro/dolar değer eşitliği, şahinleşen ECB’den yardım almayı sürdürüyor. Denge yeni haftaya artış ile başlamasının sonrasında bir geride yaptığı kapanışın yüzde 0,4 üstünde 1,0085 düzeyinde yer alıyor.

Enerji talebi sorunları devam ediyor

Avrupa tarafından enerji talebi ile ilgili problemlerde kendisini hissettirmeye devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta, İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,92, İngiltere’de FTSE 100 göstergesi yüzde 1,23, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,41 ve Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 1,43 değer kazanımı sağladı. Avrupa’da, yeni haftaya gösterge vadeli işlem kontratları da artışla başladı.

Hong Kong, Güney Kore ve Çin borsalarında tatil sebebiyle işlem sağlanmazken, işleme devam eden Japon borsasında geçtiğimiz hafta oluşan risk iştahı durumunun bu haftaya da yansıdığı görülüyor.

Dolar/yen dengesi son 24 senenin zirve noktasının hemen altındaki yerini korumayı sürdürürken, mevcut durumda 143 düzeyinde bulunuyor.

Kapanış yapmasına yakın olan Japonya’da Nikkei 225 göstergesi ise yüzde 1,07 oranında değer kazandı.

Türkiye’de kur rekor zirveye yakın

Yurt içerisinde, geçtiğimiz hafta, BIST 100 göstergesi yüzde 2,44 yükselişle 3.521,38 puana çıkarak haftalık kapanışını tarihi seviyelere yakın yaparken, şu zamana kadar görülen en yüksek düzeyi de 3.545,86’ya ulaştırdı.

Bugün gözler duyurulacak olan ödemeler paritesi verilerine dönerken, bir finans anketine katılım sağlayan ekonomistler, cari işlemler hacminin temmuz ayında 3 milyar 470 milyon dolar tutarında açık vermesini tahmin ediyor.

Cuma günü yatay doğrultuda hareket eden dolar/TL 18,2345’ten kapatmasının sonrasında 12 Eylül 2022 gününde bankalararası piyasada 18,2210 düzeyinde alıcı buluyor.

Analizciler, bugün yurt içerisinde ilaveten işsizlik, yurt dışında ise İngiltere’de sanayi üretimi ve dış ticaret dengesi ile Japonya’da makine siparişleri ile verilerin inceleneceğini ifade ederek, teknik yönden BIST 100 göstergesinin 3.550 ve 3.600 düzeylerinin direnç, 3.480 puanın ise yardım durumunda bulunduğunu aktardı.

Yorumlar (0)