Kritik enflasyon verisi açıklandı

ABD'de ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi), ekim ayında aylık bazda yüzde 0,2 ve senelik bazda yüzde 8 oranında artarak beklentilerin altında kaldı.

EKONOMİ 15.11.2022, 18:45 16.11.2022, 14:16
Kritik enflasyon verisi açıklandı

ABD Çalışma Bakanlığı, geçtiğimiz aya dair ÜFE verisini duyurdu.

Bu doğrultuda, ÜFE ekim ayında bir evvelki aya nazaran yüzde 0,2 oranında arttı.

Piyasa beklentilerinin altında gerçekleşen verinin bahse konu dönemde yüzde 0,4 oranında artması tahmin ediliyordu. ÜFE, eylül ayında yüzde 0,4 oranında artış kaydetmişti.

Üretici fiyatları, geçtiğimiz ay senelik bazda ise yüzde 8 oranında artış kaydetti.

Evvelki aya göre yavaşlama göstererek beklentilerin altında kalan üretici enflasyonunun söz konusu dönemde yüzde 8,3’e gerilemesi düşünülüyordu. Üretici enflasyonu, eylül ayında ise senelik yüzde 8,5 olmuştu.

Fed yakından izliyor

Değişken enerji ve gıda fiyatlarını kapsamayan çekirdek ÜFE de ekim ayında evvelki aya nazaran değişmezken, senelik bazda yüzde 6,7’ye indi. Geçtiğimiz ay piyasa beklentilerin altında gerçekleşen çekirdek ÜFE, eylül ayında aylık bazda yüzde 0,3 ve senelik bazda yüzde 7,2 oranında artmıştı.

Üretici fiyatları, enflasyon için öncü bir gösterge olarak nitelendiriliyor. Ekim ayındaki bahse konu düşüş ülkede enflasyonist baskıların azalma gösterdiğine bir işaret olarak yorumlandı.

ÜFE, üretimdeki girdilerin fiyatlarını ölçerek manşet enflasyona ve son ürün fiyatlarına dair ipuçları veriyor. Fed (ABD Merkez Bankası), ÜFE de dahil olmak kaydıyla bütün enflasyon göstergelerini yakından izliyor. 

Yorumlar (0)