Kripto piyasasına Kazakistan darbesi! Bitcoin, 4 ayın en düşük seviyesinde

Kazakistan'da yaşanan protestolar, kripto para piyasasını da derinden etkiledi. Piyasanın en büyük kripto parası Bitcoin, dünyanın en büyük 2’nci madenci konumunda yer alan Kazakistan’daki faaliyetlerinin aksaması sebebiyle yüzde 8’den fazla düşüşle 43 bin doların altına geriledi.

EKONOMİ 07.01.2022, 14:20
Kripto piyasasına Kazakistan darbesi! Bitcoin, 4 ayın en düşük seviyesinde

Geçtiğimiz günlerde Kazakistan’da başlayan protestolar, kripto piyasasını da etkiledi.

Yüzde 8 değer kaybı

Dünyanın en değerli kripto parası Bitcoin, madenciliğin en büyük ikinci merkezi Kazakistan’da yaşanan olaylar sebebiyle 29 Eylül’den beri en düşük seviyeye inerek, 43 bin doların altında işlem görmeye başladı.

Kazakistan’da yaşanan olaylar sebebiyle Bitcoin madencilerinin yaklaşık olarak yüzde 15’inin internet erişimini yitirdiği aktarılırken, internet hizmetinin ülkede problemli olduğu belirtildi.

Elde edilen bilgilere göre, internet seviyelerinin Kazakistan genelinde normal seviyelerin yalnızca yüzde 5'inde problemsiz olarak sağlandığı aktarıldı.

Bitcoin için Kazakistan kritik önem taşıyor

Çin hükümetinin, 2021’in Mayıs ayında Bitcoin madencilerine uyguladığı yasaktan sonra Kazakistan’a gelen madencilerin, Kazakistan’ı seçme sebebi; konum olarak yakın olması ve ülkenin büyük bir enerji kaynağı olmasıydı. Kazakistan, değişken maliyetlerinin tipik enerji olduğu düşük marjlı sektörde rekabet eden madenciler için önemli bir teşvik olan, bol ve ucuz miktarda enerji sağlayan kömür madenlerine sahip olduğu için dünyanın halihazırda en büyük 2’nci Bitcoin üreticisi olarak biliniyor.

Kazakistan, Cambridge Alternatif Finans Merkezi'ne göre, bütün kripto madenciliğinin yüzde 18,1'i ve küresel Bitcoin madenciliğindeki payı bakımından ABD'nin arkasında konumlanırken, meydana gelen internet kesintisinin istikrarlı ve kalıcı bir bölge arayan madencilere büyük darbe vurduğu bildirildi.

Madencilerin ABD’ye gitmeyi planladığına dikkat çeken uzmanlar, ABD’deki güvenlik seviyesi sebebiyle Bitcoin’in biraz daha güvenilir bir para birimi olabileceğini aktarıyor.

Yorumlar (0)