Kripto parada büyük dolandırıcılık! “Bu projelere önyargı ile yaklaşın”

Son yıllarda pek çok vatandaş tarafından önemli bir yatırım aracı olarak kripto paralar, dolandırıcıların da ilgi odağı olmayı sürdürüyor. Kripto paralarda kendilerine sunulan projelere ön yargı ile yaklaşılması gerektiğini vurgulayan Avukat Enes Malik Saran, “Yüz yüze ikna edilerek değersiz bir kripto paradan 130 bin dolarlık alım yapan kişiler var” şeklinde konuştu.

EKONOMİ 08.04.2022, 12:56 09.04.2022, 11:38
Kripto parada büyük dolandırıcılık! “Bu projelere önyargı ile yaklaşın”

İşlem hacmi her geçen sene biraz daha büyüyen ve vatandaşların önemli yatırım araçları arasında yer alan kripto paralarda uygulanan akıl almaz dolandırıcılık yöntemleri, duyanları şaşkına çeviriyor. Bu piyasadaki dolandırıcılık yöntemlerini kamuoyu ile paylaşan Avukat Enes Malik Saran, bir kripto paraya yatırım yapmadan önce detaylı bir araştırmanın yapılması gerektiğini ve temkinli hareket etmek durumunda olduklarında dile getirdi. 

“Üzülerek söylüyorum, bu iş savcılıkta son bulabilir”

Kısa sürede zengin olma ümidiyle bu yatırımlara yönelmenin hüsranla sonuçlanabileceğinin altını çizen Saran, “Eğer bu amaçla bilinmeyen bir kripto paraya yatırım yaparsak, üzülerek söylüyorum bu iş savcılıkta son bulabilir” diyerek uyarılarda bulundu. 

Yatırımcılar, değersiz kripto paralarla kandırılıyor

Kripto para piyasasını kapsayan ve tam anlamıyla ele alan hukuki bir dayanağın henüz bulunmadığını hatırlayan Saran, bundan dolayı dolandırıcıların daha özgüvenle hareket ettiklerini ve değeri olmayan veya değeri düşük kripto paraları yüz yüze ikna yöntemleri ile pazarlayarak kendilerini dolandırabildiklerini belirtti. 



"Bu sektöre baktığımız zaman çeşitli dolandırıcılık yöntemleri ön plana çıkıyor"

Bu tür dolandırıcılık yöntemlerine karşı vatandaşlara uyarılarda bulunan Saran, “Bu sektöre baktığımız zaman çeşitli dolandırıcılık yöntemleri ön plana çıkıyor. Mesela bir örnekle anlatalım. Bir kripto para ortaya çıkmış olsun. Aslından bunun değeri yok. Bu tür kripto paralar dakikalar içinde üretilebilir. Bu da onlardan biri diyelim. Dakikalar içinde üretiyorlar ama buna bir değer biçiyorlar. Pazarlanan bu paralara alakasız hedefler ve vaatler yüklüyorlar. Bu dolandırıcılık yönteminde insanlarla yüz yüze görüşülüyor ve kandırılarak ikna ediliyorlar” dedi. 

“Vatandaşların bu tür dolandırıcılara karşı çok dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor”

Kripto paraların yalnızca dijital bir kod olduğunun altını çizen Saran, “Vatandaşların bu tür dolandırıcılara karşı çok dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor. Dolandırıcılar, elde ettikleri bu paralar sayesinde reklam çalışmalarına daha da ağırlık verirler ve kazançlarını bu yöntemlerle daha da katlamayı hedeflerler” ifadelerini kullandı. 


Avukat Enes Malik Saran

“Bu dolandırıcılar genellikle kendini bu konuda uzman kişi olarak tanıtırlar”

Bu tür vaatlere kanarak dolandırılan çok sayıda vatandaş olduğunu belirten Avukat Saran, “Bu dolandırıcılar genellikle kendini bu konuda uzman kişi olarak tanıtırlar. Kendilerinin kripto para vasıtasıyla önemli bir zenginlik elde ettiğini söylereler. Görüştükleri kişiye de kendine güvenmesini söyleyerek, onların da zengin olacağını vurgularlar. Çeşitli vaatler ve rakamlar sıralanarak bu konuda yatırımcıları kandırıyorlar” şeklinde konuştu. 

“Bedava peynir, fare kapanında olur”

“İnsanlara kısa sürede zengin olma hayalini satıyorlar” diyerek sözlerine devam eden Saran, “Bu tür söylemlerin ve iddiaların hiçbir garantisi yoktur. Olamaz da zaten. Böyle söylemlere kanarsanız, kendinizi dolandırıcıların eline düşmüş şekilde bulabilirsiniz. Çok güzel bir sözümüz vardır, ‘Bedava peynir, fare kapanında olur’ diye. Bu konuda durum budur aslında. Bu söz aklımızın bir köşesinde her zaman bulunsun. Kendinize sunulan projelere önyargı ile yaklaşın” dedi. 

“Günlük işlem hacmi 20 bin lirayı geçmeyen kripto paraya 130 bin dolarlık yatırım yapan kişi var”

Şu anda kendisinin dahi standart bir kripto para üretebileceğini belirten Saran, açıklamalarının son bölümünde şu noktalara değindi:
“Ben mesela bu kripto parayı ürettim, buna bir değer de biçebilirim. Ama bu ürettiğimiz kripto paranın borsada işlem görmesi için piyasada bir dengenin meydana gelmiş olması lazım. O kadar habersiz ve anlamsız şekilde dolandırıcılara bu paralarını kaptıranlar var ki, inanamazsınız. Çok sayıda mağdurla konuşuyoruz. 130 bin dolarlık yatırım yapan kişi var. Yüz yüze ikna edilmiş ve o kripto parayı almış. Halbuki aldığı kripto paranın 24 saatlik hacmi 20 bin lirayı geçmiyor. Kısa sürede zengin olmak ümidiyle bu piyasaya giriş yapmayalım. Eğer bu hedeflerle yola çıkarsak, üzülerek söylüyorum ki bu iş savcılıkta bitebilir. İnşallah en kısa sürede de kripto paraları detaylı şekilde kapsayan ve koruma altına alan hukuki süreçlerin de hayata geçtiğini görmüş oluruz.”

Yorumlar (0)