Kredi Hesaplama Nasıl Yapılır?

EKONOMİ 15.09.2020, 15:42
Kredi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Bankalar ya da farklı kurumlar özvarlıklarını, topladıkları vadesiz- vadeli mevduatları ve farklı kaynaklarını belirli kurallar çerçevesinde ihtiyaç sahiplerine bir süre sonra geri alınması kaydı ile borç verir. Bu işleme kredi denir. Farklı kategorilerde ve bankalarda çok farklı oranlarda krediler bulunuyor. Birey olarak en avantajlı seçeneği tercih etmek için kredi hesaplama araçlarını kullanabilir. Karşılaştırmalar yaparak bütçenize ve ihtiyaçlarınıza en uygun krediyi seçebilirsiniz.

Kredi Hesaplamaları Otomatik Araçlarda Hangi Bilgiler Gereklidir?

Otomatik olarak kullanabileceğiniz araçlar ile çekmek istediğiniz krediyi ne kadar taksitlerle ve faizlerle geri ödeyeceğinizi öğrenebilirsiniz. Hesaplamalarda bankaların güncel teklifleri baz alınır. Aylık taksit tutarına göre de kredi hesaplama yapılabilir. Otomatik hesaplama araçlarında kredi türü, kredi tutarı, vade ve faiz oranları belirterek ödeme planı toplamları elde edilebilir.

Kredi Hesaplamaları Nasıl Yapılır?

Geri ödeme planı öğrenmek için kredi hesaplama yapılır. Geri ödeme planı kullanım sırasında mutabık kalınan taksit tutarı, faiz oranı, vade, fonlar ve vergileri içeren bir tablodur. Hesaplamalar yapılırken önce borç alınacak tutarın belirlenen faiz oranı ile ne kadar mal olacağı hesaplanır. Sonrasında ise aylara dağıtılan toplam borcun her ay taksitle ödenmesi gereken tutarına ulaşılır.

Kredi Hesaplamalarında Kullanılan Fonlar ve Vergiler Nelerdir?

Ocak 2004 tarihinden itibaren Maliye Bakanlığı tarafından tebliğ edilen kurallara göre tüketici kredileri damga vergisinde muaftır. Sadece taksitler üzerinden BSMV ve KKDF tahakkuk edilir. Bu tutarlarda bankalar tarafından tahsil edilir. Ve ilgili kuruma ödenir. Ev tadilat ve konut kredilerinde ise KKDF muafiyeti  bulunur. BSMV Banka Sigorta Muameleleri Vergisi’nin kısaltılmışıdır. Kar üzerinden hesaplanarak müşterilerden tahsil edilir. Resmi kurumlara ödenir. KKDF ise Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu kısaltılmışıdır. BSMV gibi kar üzerinden hesaplanır ve devlete aktarılır.

Yorumlar (0)