Kovid-19 aşıları üreticileri zengin etti

Koronavirüs salgınıyla mücadelede kilit rol alan aşılara yönelik İngiliz medyasının yaptığı araştırmaya göre, üreticisi olan şirketler ülkelerle yaptıkları anlaşmalar sayesinde milyarlarca dolar gelir kazandı.

EKONOMİ 07.03.2021, 14:18 08.03.2021, 10:19 Hanife
Kovid-19 aşıları üreticileri zengin etti

Koronavirüse karşı geliştirilen aşılar dünyaya umut olurken, üreticisinin de kasasını doldurdu.

En çok kazanan Bıontech-Pfızer şirketleri 

Birçok sektörü kötü etkileyen salgın, aşı üreticisi şirketlerin zenginliğine zenginlik kattı. İngiliz basınına göre, birçok ülke yaygın aşılama programları kapsamında milyonlarca dozluk aşı için kesenin ağzını açtı.



Türk bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin kurucusu olduğu Alman biyoteknoloji şirketi Biontech ile Amerikalı ilaç şirketi Pfizer, geliştirdikleri aşı ile anlaşmalardan en fazla kazanç sağlayan üreticilerden biri oldu. Biontech ve Pfizer, şimdiye kadar 780 milyon doz sipariş aldı ve mevcut anlaşmalara bağlı olarak 2021'de 15 milyar dolarlık satış yapması bekleniyor.

Bu yıl 2 milyar doz tedarik edebileceklerini açıklayan şirketlerin, toplam satışının 30 milyar dolara kadar çıkabileceği tahmin ediliyor.

Pfizer-Biontech'in ardından ise sağladığı anlaşmalar ile ABD merkezli Moderna şirketi geliyor. Şirket yaptığı açıklamada, 2021 yılında 18,4 milyar dolarlık satış beklendiği söyledi.



Astrazeneca hisseleri yüzde 8,6 değer kaybetti

2021'de 3 milyar dolarlık satış yapmayı öngören İngiliz-İsveç ilaç firması Astrazeneca da Oxford Üniversitesi ile geliştirdi. Şirket hisseleri, son 12 ayda rakiplerinin aksine yüzde 8,6 değer kaybetti.

Ve son olarak Türkiye dahil birçok ülkeye aşı satan Çinli ilaç şirketi Sinovac’ın, satışlarından kazancı net olarak bilinmiyor ancak milyarlarca dolarlık satış yapması öngörülüyor.
 

Yorumlar (0)