Koronavirüs Nevruz'u da vuracak: Turizmciler endişeli!

İran'da 21 Mart-1 Nisan arası kutlanan Nevruz Bayramı dolayısıyla her sene 200 binden fazla İranlı Türkiye'ye geliyor. Fakat yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının İran'da hızla yayılması nedeniyle Türkiye, komşu ile sınır kapılarını kapattı. Bu durum turizmcileri kara kara düşündürüyor.

EKONOMİ 25.02.2020, 09:38
Koronavirüs Nevruz'u da vuracak: Turizmciler endişeli!

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını, komşu İran'a da sıçradı. 

Bunun üzerine Türkiye, yoğun tedbirler almaya başladı. İran ile Türkiye arasında kara ve demir yolu geçişlerine olanak sağlayan Van/Kapıköy, Hakkâri/Esendere, Iğdır/Dilucu ve Ağrı/Gürbulak kara hudut kapıları ile Van/Kapıköy demir yolu hudut kapısı geçici süreyle giriş ve çıkışlara kapatıldı. Türk Hava Yolları (THY), İsfahan, Meşhed, Tebriz ve Şiraz'a olan seferlerini 27 Şubat gününe kadar iptal etti.

Söz konusu sürecin "Nevruz Bayramı" öncesine denk gelmesi turizmcileri endişelendirdi. Türkiye'ye en çok gelen turist sıralamasında her zaman ilk 5 sırada yer alan İranlılara kapılar kapandı. Bu durumun, Nevruz döneminde özellikle Antalya, Van civarı, İstanbul ve kayak bölgelerini etkileyeceği tahmin ediliyor. 

Van'da İranlı turistlerin ziyareti öncesi paket turlar yapan ve hizmet satın alan acentelere iptal istekleri gelmeye başladı. 

200 binden fazla İranlı geliyordu

Komşu İran'da Nevruz Bayramı, 21 Mart-1 Nisan arasında kutlanıyor. Bayram, mart ayı boyunca İran'dan Türkiye'ye olan turizm talebinde artış yaşanmasını sağlıyor, bölge otelleri yüzde 100 doluyordu. Ayrıca, bölge esnafı da canlanıyordu. 

Bayram boyunca 200 binden fazla İranlı Türkiye'yi ziyaret ediyor, en az 1 hafta kalan İranlı turistlerin kişi başı harcaması bin 500 doları geçiyordu. İranlı turistler, yaptıkları yoğun alışverişlerle biliniyordu.

"Virüsün tespitine yönelik altyapı çalışmalarını geliştirmeliyiz"

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, başta bölge turizmi olmak üzere Türkiye genelinde turizmin, Nevruz Bayramı boyunca oluşacak turizm hareketinden mahrum kalacağını vurguladı. 

Necdet Takva, kapıların kapatılmasının kalıcı bir çözüm sağlamayacağını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"İranlılar elbette başka ülkeler üzerinden de geçiş yapıyorlar. Yapmamız gereken, virüsün tespitine yönelik altyapı çalışmalarını geliştirmektir. İran pazarına yönelik 2011'de başlatılan büyük çalışmalarla bölgenin önemli çekim merkezi olduk. Bu yıl çığ felaketi, deprem derken esnafın da umudu Nevruz'du. Van'ın 12 bin yatak kapasitesi var. 2019'u yüzde 85, Nevruz'u yüzde yüz dolulukla kapatmış, bu yıl daha büyük hedeflerimiz vardı. Ne yazık ki bölge turizmine çok büyük oranda etkisi olacak."

Yorumlar (0)