Koronavirüs nedeniyle ertelenen borçlara ilişkin yeni düzenleme!

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de etkisini gösteren yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle ertelenen borçların ödenmesine ilişkin yeni düzenleme yapılacağı bildirildi. 

EKONOMİ 23.09.2020, 08:48
Koronavirüs nedeniyle ertelenen borçlara ilişkin yeni düzenleme!

Çin'de ortaya çıkarak hızla yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19), vatandaşları maddi anlamda olumsuz yönde etkiledi. Özellikle esnaf ve küçük işletmeler, borçlarının yapılandırılmasına yönelik talepte bulundular.

Bunun üzerine AK Parti (Adalet ve Kalkınma Partisi) vekilleri, söz konusu talebi hükümete sundu. Ekonomi yetkilileri, yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle hayata geçirilen borç ertelemesine ilişkin sürenin uzatılmasının yetersiz kalacağını belirterek, farklı bir yapılandırmaya gereksinim duyulduğunu ifade etti. 

Yeni bir düzenleme ile devlete olan borçların tekrar yapılandırılacağı kaydedildi. Bu düzenlemeyle birlikte sadece vergi ve prim borçları değil, aynı zamanda trafik cezaları ve köprü geçiş cezaları gibi borçlar da tekrar yapılandırılabilecek. 

Gecikme faizleri silinecek

Vatandaşlar, borçların ana paralarını taksitler halinde ödeyebilecek. Ayrıca, söz konusu borçların gecikme faizi silinecek. 

Cezaların da bir kısmı ödenmeyecek

Cezaların bir kısmının silineceği ve kalan kısmının da uzun vadeler halinde taksitlere bölüneceği kaydedildi. 

Öte yandan, önceki borç yapılandırması koşullarına uymayarak hakkını yitiren kişilerin de yeni bir düzenlemeye dâhil edilmesi bekleniyor. 

AK Parti (Adalet ve Kalkınma Partisi) kurmayları, borç yapılandırmasına dair adımların somut bir hale gelmesinin ardından meselesinin Ekim ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) ele alınacağını duyurdu. 

Küçük esnafa ait banka hesapları bloke oldu

Vatandaşların e-Haciz uygulamasına ilişkin çektikleri sıkıntılar da AK Parti'nin (Adalet ve Kalkınma Partisi) değerlendirmesine alındı. Ekonomi yetkililer, özellikle vergi ve prim borçlarını ödeyemeyen küçük esnafa ait banka hesaplarının bloke edildiğini anımsattı. 

Söz konusu kişilerin mağduriyet yaşadığına ve birçoğunun pandemi nedeniyle iş yapamadığına dikkat çekildi. Alt sektörlerin de sıkıntıya girdiği belirtilirken, banka hesapları bloke olan kişilerin ciddi derecede sıkışıp kaldığı aktarıldı. 

Bu nedenle uzun vadeler halinde ve aylık ödemelerin daha az olduğu bir düzenlemenin ele alındığı ifade edildi. 

Yorumlar (0)