Koronavirüs kayısı ihracatını da vurdu!

Çin'in Vuha kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Covid-19), Malatya’nın en önemli ihracat ürünü olan kayısıyı da vurdu. Geçen sene 3 bin 200 ton kayısının ihraç edildiği Çin ile salgın nedeniyle ihracat durdu.

EKONOMİ 21.02.2020, 11:55 21.02.2020, 11:58
Koronavirüs kayısı ihracatını da vurdu!

Geçen sene Çin pazarına 3 bin 200 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirildi. Fakat Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve binlerce kişinin ölümüne neden olan yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle ihracat neredeyse durma noktasına geldi. 

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, koronavirüs salgını sebebiyle Çin'e kayısı ihracatının durmuş durumda olduğunu kaydetti. 

Özcan, uzun süredir Uzak Doğu pazarında Çin’e kayısı ihracatı üzerinde çalıştıklarına dikkat çekerek, "2019 yılında kayısı ihracatında Çin’de adeta bir patlama yaşandı. 2018’de 600 ton olan kayısı ihracatı 2019’da 3 bin 200 tona kadar ulaştı. Ama maalesef yaşanan bu virüs salgını ile ihracat durmuş durumda." ifadelerini kullandı. 

"Fuar iptal edilebilir"

Çin’de meydana gelen bu krizin kayısı ihracatını da vurduğunu aktaran Özcan, önümüzdeki mayıs ayında Çin’in Şanghay kentinde düzenlenecek gıda fuarının da iptal edilme durumunun oluşabileceğini belirtti. 

Özcan, bu fuara Malatyalı kayısı ihracatçılarının ciddi anlamda hazırlandığını kaydederek, "Bizim ihracatçılar ciddi anlamda hazırlık yaptı bu fuar için. Bu yaşanan krizden dolayı fuarın büyük ihtimal iptal olma durumu söz konusu. Henüz resmi bir iptal söz konusu değil ama bu krizin bu hızla devam ettiğini düşünürsek çok önemli gördüğümüz bu fuar da iptal edilebilir." diye konuştu. 

"Malatya'dan 112 ülkeye kuru kayısı ihracatı yapılıyor"

Uzak Doğu pazarına açılma hususunda koronavirüs salgınından kayısının da nasibini aldığını vurgulayan Özcan, buradaki açığı diğer pazarlarda kapatmak için çaba harcayacaklarını bildirdi.

Özcan, Malatya’dan 112 ülkeye kuru kayısı ihracatının yapıldığını belirterek, geride kalan ocak ayında 700 ton artış ile 9 bin tonluk bir ihracat rakamına eriştiklerini ifade etti. 

Yeni yıl tatili dolayısıyla ABD ve Avrupa'da ciddi bir kayısı satışının olduğunu aktaran Özcan, “Ocak ayında 24 milyon dolarlık bir ihracat girdisi sağlandı. Ayrıca şuan üretici fiyatlarına da yüzde 15 artış yaşandı. 4 numara dediğimiz kayısının üreticideki fiyatı 11 TL’den 12,5 TL’ye çıktı." açıklamasını yaptı. 


 

Yorumlar (0)