Konut satışları yükseliyor!

Konut kredi stoku, son iki ayda yüzde 6,3 artarak 189 milyar TL'ye ulaştı.

EKONOMİ 19.10.2019, 12:54 19.10.2019, 13:44
Konut satışları yükseliyor!

Konut kredi faizleri, kamu bankaları liderliğinde düşüş başlamıştı. Bu, ağustos ve eylül aylarında, konut kredi hacmini ve konut satışlarını arttırdı.

Mevduat ve kredi faizleri, ekonomideki dengelenme süreci, enflasyonun uzun bir aradan sonra tek haneye düşmesi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) temmuz ve eylül toplantısında politika faizini 750 baz puan indirmesi gibi sebeplerden ötürü düşmüştü. İhtiyaç, konut, taşıt ve ticari kredilerde de faiz oranları ise ağustos ayından bu yana 500, yılbaşından itibaren 750 baz puan arasında düşüşler yaşandı.

Kamu bankaları, ekonomideki olumlu gelişmeler, faiz ve enflasyon oranlarındaki düşme eğilimi doğrultusunda, ağustos başında, konut kredi faiz oranları yüzde 1'in altına düşmüştü. Bu, hem sıfır, hem de ikinci el konut satışlarında canlanma sağladı. Kamu bankaları, faiz indiriminin yanı sıra, vade üst sınırını da 120 aydan 180 aya çıkardı.

Kamu bankaların ardından, özel bankalar da konut kredi faiz oranlarını yüzde 1,10-1,25 aralığına düşürdü. Aynı dönemde, katılım bankaları da konut finansman oranlarını düşürdü.

Bankaların konut kredi faiz oranlarını indirmesiyle, ertelenen konut talebi öne çekilmesine ve inşaat sektöründeki stokların azalmasına yol açtı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, temmuz ayı sonunda, konut kredi stoku 178,7 milyar TL düzeyindeydi. Faizlerdeki düşüş, ağustos ayının sonunda konut kredi stokunu 181 milyar milyar TL'nin üzerine çıkardı.

Özel bankaların da konut kredi faiz oranlarını indirmesi ile birlikte, eylül ayında, konut kredi stoku 186,6 milyar TL seviyesine çıktı. Konut kredi stoku, ekim ayının ikinci haftasında artışını devam ettirdi ve 189 milyar TL'ye ulaştı.

Yorumlar (0)