Konut fırsatçılarına ceza yağacak! İnceleme ekibi çalışmalara başladı

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu’nca oluşturulan özel inceleme ekibi, konut finansman paketlerini fırsata çevirerek haksız kazanç elde etmeye çalışan kişi ve kurumları denetlemek için çalışmalara başladı.

EKONOMİ 20.05.2022, 14:12 20.05.2022, 14:18
Konut fırsatçılarına ceza yağacak! İnceleme ekibi çalışmalara başladı

İnşaat sektörünü canlandırmak ve vatandaşların daha kolay bir şekilde konut sahibi olabilmesi için hayata geçirilen konut finansman paketleri, fırsatçıların da iştahını kabarttı. Konut paketlerini fırsat bilerek daire fiyatlarını fahiş seviyelere çeken kişi ve kurumlar için harekete geçen Hazine ve Maliye Bakanlığı, oluşturduğu özel inceleme ekibi ile fırsatçılara ceza yağdırmaya hazırlanıyor. 

Ağır para cezaları geliyor

Konut fiyatlarının akıl almaz seviyelere yükseldiği belirten uzmanlar, bu rakamların iktisadi boyuttan ziyade ahlaki değerlerle açıklanabileceğini dile getirdiler. Konut fiyatlarını rayına oturtmak için harekete geçen Hazine ve Maliye Bakanlığı, oluşturulan yeni ekiple fiyatları fahiş seviyelere çeken ticari işletmelere ağır para cezası uygulayacak. Buna ek olarak resmi işlemlerde emlak değerinin yanlış beyan edilmesi gibi manipülatif hamleler de sıkı bir denetim sürecinden geçecek. 

Fırsatçılık yapan firmalar ve emlakçılar belirlendi

Bakanlık bünyesinde kurulan ekip tarafından, konut paketleri vasıtasıyla şu ana kadar sektörde fırsatçılık yapan çok sayıda inşaat firması ve emlakçının belirlendiği öğrenildi. Konuyla ilgili kuruldan yapılan açıklamada, finansman paketlerini kullanarak haksız kazanç elde etmeye çalışan, konut fiyatlarını fahiş seviyelere çeken ve vatandaşların mağduriyetine sebebiyet veren hiçbir kişi ve kuruma müsamaha gösterilmeyeceği vurgulandı. 

Konut finansman paketleri duyurulduktan sonra fiyatlar yüzde 30 arttı

Konut finansman paketlerinin duyurulması ile birlikte konutlara yüzde 30’u aşan zam uygulayan kişi ve kurumlar, ağır cezalarla yüzleşecek. Belirlenen firmalar sıkı bir denetimden geçirilerek, belge ve evraklar üzerinde araştırma yapılacak. Kurul bünyesinde oluşturulan özel ekip, online olarak sağlanan veriler, mükellefler tarafından sunulan beyan ve bildirimler, banka ve tapu işlemleri gibi pek çok dokümanı çapraz analiz yöntemiyle ele alıyor. Analiz sonucunda sektörde manipülatif hamleler yapan şirketler ve emlakçılar hakkında vergi inceleme süreci başlatılacak. Gayrimenkul satış işlemleri esnasında satış bedellerini düşük beyan eden kişiler de ağır cezalara maruz kalacak. 

Yorumlar (0)