KKM bakiyesi açıklandı

Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde uygulamaya konula KKM (kur korumalı mevduat) uygulamasındaki toplam bakiye 1 Eylül itibarıyla 1,3 trilyon TL'ye ulaştı.

EKONOMİ 04.09.2022, 22:26 05.09.2022, 13:15
KKM bakiyesi açıklandı

2023-25 senelerine dair OVP'den (Orta Vadeli Program) derlenen bilgilere göre, TL cinsi enstrümanlara olan ilginin artırılması ve döviz kurlarındaki hareketliliklerin azaltılması maksadıyla Aralık 2021'de KKM uygulaması devreye sokuldu, ardından kapsamı genişletildi.

1,3 trilyon TL'ye ulaştı

Toplam kur korumalı mevduat bakiyesi 1 Eylül itibarıyla 1,3 trilyon TL'ye ulaştı. Bahse konu mevduat artarken döviz tevdiat hesaplarında ise azalış yaşandı, yurt içi yerleşiklerin döviz cinsi mevduatı sene sonundaki 237 milyar dolar düzeyinden 26 Ağustos 2022 itibarıyla 212,7 milyar dolara indi. Yine aynı dönemde yurt içi yerleşiklerin mevduatlarındaki dolarizasyon oranı ise yüzde 62,7'den yüzde 53,1'e geriledi.

Program döneminde ekonominin geçici ve dışsal oynaklıklara karşı direncinin artırılması için düzenleyici önlemlerle finansal istikrarın kuvvetlendirilmesi, finans sektörünün ihracata katkı veren ve yüksek katma değerli sektörleri desteklemesi tesis edilerek dış finansmana bağımlılık kaynaklı kırılganlıkların minimuma indirilmesi amaçlandı.

Bu çerçevede politikalar ve hedefler belirlendi. Bu doğrultuda, bahse konu program döneminde finansal aracılık işlemlerinin TL'nin cazibesinin artırılması için politikalarla uyumlu bir şekilde yapılması sağlanacak.

TL cinsinden mevduatın toplam içindeki payının artırılmasını teminen teşvik mekanizmaları devreye alınacak.



YUVAM uygulaması yaygınlaştırılacak

Ödemeler alanında Kamu Ödeme Geçidi ve Açık Bankacılık projeleri 2023 yılında uygulamaya girecek ve TR ile FAST karekodlu ödemelerin yaygınlaşmasına yönelik faaliyetler yürütülecek.

Kartlı ödemelerde milli ve yerli kart şeması TROY'un kullanımının yaygınlaştırılacak. 

Dijital Lira Araştırma Geliştirme Projesi'nin ilk iki faz pilot bulguları bağlamında, ödemeler için Dijital TL'nin kullanım testine geçilecek.

Yastık altındaki altınlarının ülke ekonomisine kazandırılmasına yönelik uygulamalar geliştirilerek daha da yaygınlaştırılacak.

Türkiye ekonomisine kaynak sağlayan YUVAM uygulaması geliştirilerek daha da yaygınlaştırılacak.

Kripto varlıkların alım satım mecraları düzenleme kapsamına girecek.

Yorumlar (0)