“Kıymetli maden ve taşlar piyasası” için uluslararası standartlar geliyor

Ekonomi reformları dahilinde yer alan “kıymetli taşlar ve maden piyasası”na da uluslararası standartların getirilmesi konusu kuyumcu sektörü ve çalışanları tarafından olumlu yönde karşılandı.

EKONOMİ 14.03.2021, 14:29 15.03.2021, 09:58
“Kıymetli maden ve taşlar piyasası” için uluslararası standartlar geliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomi reformlarını kamuoyuna açıklayarak, uluslararası standartlara uyumlu bir kıymetli madenler ve taşlar piyasası oluşturulmasının hedeflendiğini kaydetmişti.

Sektör tekrar düzenlenecek

Böylece, piyasa, kıymetli maden aracıları, kuyumcular, rafineriler ve ayar evlerini kapsayacak düzeyde bütün aktörleriyle tekrar düzenlenecek.

Bununla beraber piyasada kayıt dışılığın azaltılması amacıyla tedbirler alınacak ve kıymetli madenlerin ithalatının ardından kaydedilen aşamalar da daha izlenebilir ve şeffaf hale getirilecek.

“İş yerlerinde eğitimli personel, güvenlik ve sermaye standartları belirlenecek”

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, taşlar ve kıymetli maden piyasasının uluslararası standartlara kavuşması konusunu gündeme getirdiklerini kaydetti.

Çavuşçulu, sistemin yeni bir düzenleme gerektirdiğini kaydedip şu ifadeleri kullandı:

“Cumhurbaşkanımızın açıklamış olduğu hedefler sektörümüz açısından büyük bir önem taşıyor. Bu konuya ilişkin özellikle kuyumcu dükkanı açabilmek amacıyla kimi şartların yerine getirilmesi gerekli.

İş yerlerinin eğitimli personel, güvenlik ve sermaye standardizasyonunun oluşturulması büyük bir öneme sahip. Şimdiye dek sektörün düzenlemiş olduğu bir kanun yok. Bunun için Ticaret Bakanlığı’nın bir mevzuat çalışması var. Biz de görüşlerimizi bildirdik.

“Sektör olarak alınan kararı destekliyoruz”

Bunun dışında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamış olduğu reform çerçevesinde, piyasanın baştan aşağıya, rafinerilerden ayar evlerine ve oradan aracı kurulaşlara kadar ele alınacağı görülüyor. Biz de yapılacak olan bu düzenlemeden dolayı sektör olarak memnuniyet duyuyoruz.”

Yorumlar (0)