Kısıtlamalarda, kartlı harcamalar azaldı

Nisan ayı içerisinde kısıtlamalarda göz önünde bulundurularak kartlı harcamalar konusunda Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından bir araştırma yapıldı.

EKONOMİ 10.05.2021, 17:25 11.05.2021, 11:34
Kısıtlamalarda, kartlı harcamalar azaldı

TEPAV’ın araştırmalarına göre Nisan ayında kartla yapılan harcamalar bir önceki aya oranla yüzde 8 oranında azaldı.

Yıllık kullanım oranı arttı

Salgın ve kısıtlamaların son dönemlerdeki etkisiyle kartlı harcamalarda azalma görülürken bu durum yıllık olarak hesaplandığında ise harcamaların yüzde 80’e ulaştığı gözlendi.

Söz konusu sonuçların ortaya çıkmasında ise 2020 yılında koronavirüs salgını sebebiyle alınmak durumunda kalan tedbirlerin etkisi ise bir hayli fazla oldu.

TEPAV’ın yaptığı araştırmaya göre kartlı harcamaların geride kalan 1 ayda kullanımı azalırken tam kapanmaya geçilen 30 Nisan’ın olduğu haftada yüzde 25 gibi bir artış görüldü. Ancak ay geneline bakıldığında ise 26 farklı harcama grubundan maket ve alışveriş merkezleri, market ile dernek ve sosyal hizmetler dışında yapılan diğer tüm harcamalarda da düşüş yaşandığı görüldü.

Yılık bazda artış oldu

Harcama kalemlerine bakıldığında, grupların tamamında yıllık olarak bir artış yaşandığı gözlenirken, bu kalemler içerisinde ise hava yolları, seyahat acenteleri, yemek, aksesuar, giyim ve araba kiralama grupları olduğu belirtildi.

Öte yandan online yapılan harcamalarda ise Nisan ayında yüzde 24 artış olduğu ve yıllık bazda ise bu oranın yüzde 85’e, telefonla yapılan harcama tutarlarının ise yüzde 67’ye yükseldiği kaydedildi.

Yorumlar (0)