Kırmızı et fiyatlarını düşürecek gelişme

TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, kırmızı etin üretim sürecinde küçükbaş hayvancılığın payının yükseldiğini, bahse konu durumun tüketicilerin ucuz fiyatlardan et tüketmesine sebep olacağını belirtti.

EKONOMİ 07.05.2022, 20:03
Kırmızı et fiyatlarını düşürecek gelişme

TÜDKİYEB (Türkiye Damızlık Keçi Koyun Yetiştiricileri Merkez Birliği) Genel Başkanı Çelik, basın mensuplarına, TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından yayımlanan kırmızı et üretim istatistiklerini yorumladı.

Kırmızı et üretiminin geçtiğimiz sene 1.952.038 ton olarak gerçekleştiğini hatırlatan Çelik, üretimde bir evvelki seneye kıyasla yüzde 9,3 oranında yükseliş olduğunun altını çizdi.

Çelik, geçtiğimiz sene bir evvelki seneye kıyasla keçi ve koyun eti üretiminde artış görüldüğüne vurgu yaparak, "Küçükbaş hayvancılık sektörü olarak keçi ve koyun üretimindeki artıştan dolayı memnunuz. Koyun eti üretimi yüzde 11,7 oranında artarken, keçi eti üretimi yüzde 4,5 oranında arttı. Toplam kırmızı et sektöründeki pay ise yüzde 25'e ulaştı." dedi.

Kırmızı etin üretimde küçükbaş hayvancılığın mevcut payının daha da artmasında verilen desteklerin önemine işaret eden Çelik, desteklerin artarak sürmesi gerektiğini kaydetti. Çelik, "Küçükbaş hayvanların sektördeki payının artması yurttaşların ucuz fiyatlardan et tüketmesine sebep olacaktır." şeklinde konuştu.

"TÜİK'e geri bildirimde bulunmuştuk"

Çelik, sektörün belirlediği hedeflere erişebilmesi ve gerçekçi planlama hazırlayabilmesi için doğru rakamlara gereksinim duyulduğunu söyleyerek, TÜİK'in bu dönemde kırmızı et üretim oranlarının hesaplanmasındaki metotta değişikliğe gittiğini dile getirdi.

TÜİK'in son iki senedir kırmızı et üretim istatistiklerini yayımlamadığını anımsatan Çelik, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

"Üretim rakamlarını öğrenemiyorduk. Geçtiğimiz senelerde TÜİK'in açıkladığı rakamların gerçeği yansıtmadığını belirtiyorduk. Küçükbaş hayvanların kırmızı et üretimindeki payı yüzde 10 olarak gösteriliyordu ve yanlış planlamaya yol açıyordu. Bu hususta TÜİK'e geri bildirimde bulunduk. Şimdi büyük bir memnuniyetle görüyoruz ki hesaplama yöntemini değiştirdiler ve kasaplık güç oranı metodu üzerinden doğru sayılara ulaştılar. Bu sayede daha doğru bir üretim planlaması hazırlayabileceğiz." 

Yorumlar (0)