Kirazın kilosu tarlada 7, markette 20 lira

Tokat'ta turfanda kiraz tarlada 7 TL, marketlerde ise 20 TL'den satılıyor.

EKONOMİ 30.05.2021, 00:16 31.05.2021, 09:55
Kirazın kilosu tarlada 7, markette 20 lira

Merkeze bağlı olan Kemalpaşa köyü kiraz üretimi yönünden oldukça önemli bir pazar oluşturuyor. Köydeki 59 bin 870 dekar alanda kiraz üretimi gerçekleştiriliyor. Erkenci ve geç dönem kiraz meyveleri Türkiye ve yurt dışı pazarında alıcı buluyor. Turfanda kiraz hasadının gerçekleştirildiği köyde toplanan kirazlar, ülke içi piyasada tüketiliyor. 

"Bize para kalmıyor"

Tarlada cinsine bağlı olarak 7 ila 9 TL'ye satılan kiraz, seyyar satıcılarda 12 TL, marketlerde ise 20 TL'den alıcı buluyor. Bölgede çiftçilikle uğraşan Hasan Serin (60), tarla ile market arasındaki fiyat farkından şikayetçi. Aracıların para kazandığını savunan Serin, “Kirazı asla değerinde satamıyoruz. Paranın büyük kısmını aracı kazanıyor. Biz ise emeğimizin karşılığını bir türlü alamıyoruz. Kiraz fiyatları kalitesine göre 7 ila 9 TL arasında, marketlerde ise 20 TL'den satılıyor. Maliyetlerin yüksek olması sebebi ile kendimiz toplamak zorunda kalıyoruz. Ancak bu şekilde bir şeyler kazanabiliyoruz.” sözlerini sarf etti.

"İşçiye verecek paramız yok"

Köyde ikamet eden Aziz Doğan ise ilaç ve yakıt ücretlerinin artması sebebi ile kirazın maliyetini kurtarmadığını dile getirdi. Doğan, “İşçi yevmiyesi vermemek adına sabahın erken saatlerinde kendimiz tarlaya gidiyoruz. Buna can dayanmaz. İşçiye para verdiğimizde de bize bir şey kalmıyor. Bu sebeple kendimiz topluyoruz.” şeklinde konuştu.









Yorumlar (0)