Kira artışlarında yeni dönem başladı: 1 sene değiştirilmeyecek

Konut kira artışlarına yüzde 25 ile sınır getiren yasal düzenleme dün itibariyle yürürlüğe girdi. Resmi Gazete’de yayınlanan düzenleme 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında geçerli sayılacak.

EKONOMİ 12.06.2022, 10:08 12.06.2022, 10:14
Kira artışlarında yeni dönem başladı: 1 sene değiştirilmeyecek

Kira artışlarına yüzde 25 sınırı yasal düzenlemesi 11 Haziran 2022 ve 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında geçerli olacak. Ev sahiplerinin dairelerinde oturan kiracıları zorla çıkaramayacağı belirtilirken, tahliye davaları da olumlu olmayacak. Düzenleme ile kiracıların 1 sene rahat nefes alması planlanıyor. Kira artışlarına sınırlama getirilmesi dün Resmi Gazete’de yayınlandı. İşte detaylar…

Kira artış sınırlaması hangi sözleşmeleri kapsayacak?

Bir önceki kira senenin TÜFE 12 aylık ortalamalara göre farklılık oranının yüzde 25'in altında kalması halinde değişim oranı geçerli sayılacak. Bu kural bir seneden daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulamaya konulacak. Oranları geçecek şekilde oluşturulan sözleşmeler, fazla tutar sebebiyle geçersiz sayılacak.

Bu karar hakim tarafından verilecek hükümler bakımından da uygulamaya alınacak. Düzenleme 11 Haziran 2022 senesinden, 1 Temmuz 2023 tarihine kadar geçerli olacak.

Evin satılması halinde de kiracının eski kira sözleşmesi işlemeye devam edecek. Ev sahibi ancak yüzde 25 oranında zam yapabilirken, fazlasını isteyemeyecek.

Vatandaşlar TÜFE’yi takip etmeyecek

Yeni düzenleme ile vatandaşların TÜFE ortalamasını takip etmesine gerek kalmayacak. 12 ay boyunca zam oranı sabit şekilde devam edecek. Bu şekilde 2 bin lira olan kira en yüksek 2 bin 500 liraya, 3 bin lira olan kira 3 bin 750 liraya kadar çıkabilecek.

Yüzde 25 uygulaması dünden itibaren geçerli olacak. Yasal düzenleme geriye doğru işletilemeyeceği için daha öncesinde yenilenen sözleşmeler bu uygulamanın içerisinde girmeyecek. Ev sahibi belirlenen bu orandan daha düşük zam yapabilecek fakat fazlasını talep edemeyecek.

Ev sahipleri kiracıları evden tahliye edemeyecek

Alınan bilgilendirmelere göre, kira artışlarına ilişkin uygulama geçici olup, sadece meskenler için kullanılacak. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise konu ile ilgili açıklamasında, “Tahliye davası açılması halinde mahkemenin bunu ret edeceğinin açık seçik bellidir. Yasal düzenleme sonrasında bu nedene dayalı bir tahliye kararı verileceğini düşünmüyorum. Yasa hükmü mahkemeyi de etkiler. Ev sahibi zorla kiracısını çıkaramaz" şeklinde ifade etti.

Hükümetin hem ev sahibi hem de dar gelirli kiracıların haklarını korumak gibi iki denge arasında bir seçim yapma durumunda kaldığını söyleyen Bakan Bozdağ, "Bir sene sonra eskiden nasıl devam ediliyorsa ona dönülecektir. Borçlar Kanunu'ndaki kurallar aynen, cari olarak sürdürülecektir" diye aktardı.

Yorumlar (0)