Kira artışları için 3 bakanlık harekete geçti: Yeni düzenlemeler geliyor

Ev kiralarında yaşanan artış sonrasında hükümet hem ev sahiplerini hem de kiracıları koruyan bir düzenleme için eyleme geçti.

EKONOMİ 23.05.2022, 11:48 23.05.2022, 13:10
Kira artışları için 3 bakanlık harekete geçti: Yeni düzenlemeler geliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı,  Adalet Bakanlığı ve Şehircilik, Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yaşanan kira yükselişleri konusunda yeni bir düzenleme için harekete geçti.

Ev kiralarındaki artış kiracıyı vurdu

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından konu ile ilgili açıklamada, “Şu an için söyleyebilirim ki hem kiracının hukukunu hem de ev sahibinin hukukunu koruyarak gözetecek makul bir çözüm bulunursa, biz bu çözümle ilgili harekete geçeceğiz” şeklinde ifade etti.

Son zamanlarda ev kiralarında büyük bir yükseliş yaşandı. Bu yükseliş sonrasında bazı ev sahipleri az kira veren kiracıları evden zorla çıkararak konutları daha yüksek orandan kiralamaya başladı. Ev sahiplerinin kiracıları konutlardan çıkartmak adına icra yoluna başvurdukları belirlendi.

3 Bakanlık kira yükselişleri için bir araya geldi

Kiralardaki yükselişler ve konut sahiplerinin kiracıları farklı bahanelerle evden çıkartmasının önüne geçilmesi için konuyla ilgili önlemler alınmaya başladı. Hazine ve Maliye bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kira yükselişlerinde yaşanan orantısızlık ve kiralama hataları ile ilgili çalışma başlattı.

Hem ev sahibi hem kiracı korunacak

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ katılım sağladığı bir televizyon programında gerçekleştirilen çalışmayı onaylayarak, “Borçlar Kanunu'nda zaten kiracıların ve kiralayanların mağduriyetini engelleyecek kararlar var. Kötü amaçlı bir şekilde bu alanda eyleme geçilmemiş olsa bile bu kanunlar hem ev sahiplerini hem de kiracıları güven altına alıyor. Asıl mühim olan şey bu kanunların yarattığı imkanları kullanmak. Fakat son günlerde ülkemizde karşılaşıyoruz. Gündemde birçok bölgede özellikle büyükşehirler olmak üzere bu konularda ne yazık ki kiracıları zora sokan ve onları evlerinden çıkarmak isteyen kişiler var. Bunlar ciddi haberler. Ev sahipleri kiracıların ödeyemeyeceği miktarlar talep ediyor. Bu konu, Maliye Bakanı'yla beraber Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızda eyleme geçti. Adalet Bakanlığı olarak bizde bu konuyla ilgili katkı sağlıyoruz. Ortada açık bir mesele bulunuyor, bu konuda da vaziyet bildiriliyor ve sonuç olarakta çalışmalar başlatıldı. Serbest protokol ilkeleri etrafında kiracı ve kiralayan arasındaki ilişkileri şekilleniyor. Ama bu kanun, bu kısımda asgari müşterekleri meydana çıkarıyor. Bu kısımda haksızlık yapmayı düşünenlere karşı kiracıyı koruma altına alıyor. Şu kadarını söyleyebilirim ki hem kiracıyı hem de ev sahibini koruyan bir çözüm meydana gelirse, biz bu çözümle ilgili adım atacağız” dedi.

Yorumlar (0)