Kilosu bin lira oldu!

Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı Anzer Yaylası'nda üretilen ve birçok hastalığa şifa olduğu bilinen Anzer balının kilosu, bu sene bin liradan satışa sunulacak.

EKONOMİ 07.07.2019, 14:34 07.07.2019, 14:37
Kilosu bin lira oldu!

Anzer balı, Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı Anzer Yaylası'nda 2300-3000 rakım arasında üretiliyor. Birçok hastalığa şifa olduğu için alıcısı bir yıl önceden sıraya giren Anzer balının kilosu bu sene bin liradan satışa sunulacak.

Her yıl haziran ayı içerisinde yüz aile, Anzer balı üretebilmek için yaklaşık 2 bin 500 kovanla güneşlenme oranına göre yaylaya yerleşiyor.  

Yıllık bal üretiminde hava koşulları belirleyici oluyor. Kafkas ırkı arı, üretim kalitesi ve hava şartlarına uygunluğu nedeniyle tercih ediliyor.

Ayıların zarar vermemesi amacıyla kovanlarını kafeslere yerleştirerek kilitleyen arıcılar, hava şartları ve çiçek açma çokluğuna bağlı olarak ağustos ve eylül ayı içerisinde bal sağımı yapıyor. Belli miktarda bal, arının beslenebilmesi için kovan içerisinde bırakılıyor.

Arıcılar, Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi çatısı altında birleşiyor. Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünde toplanan balların polen analizi yapılıyor, ardından tescil edilip mühürlenerek piyasaya sunuluyor. 

Öncelik hastaların

Son yıllarda taleplerin yoğunluğu nedeniyle adeta 'para basan' Anzer balında önceliği hastalara veren kooperatif yönetimi, taleplerin karşılanması amacıyla gramla satış yapıyor.

Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Osman Civelek, 2018 yılında üretimin düşük olduğunu ifade ederek, bu yıl hava şartlarının iyi gitmesi nedeniyle rekoltenin artmasını ve yaklaşık 2 bin 500 kovandan 2,5 ton bal elde etmeyi umduklarını bildirdi. 

Taleplerin her yıl arttığına dikkat çeken Civelek, "Her yıl bir önceki dönemden sarkan siparişler var. Geçen yıldan yaklaşık bin 500 kişi müracaat etti. Geçmişten gelen 1,5 tona yakın bir talep var. Bu yılki taleple birlikte hepsini karşılamaya çalışacağız. Özellikle bu yıl çiçeğin çok bol olması kaliteli polen alma imkanı sağlayacak." diye konuştu.

"Kilogram fiyatını bin lira olarak belirledik"

Civelek, ekonomik dengeleri göz önünde bulunarak fiyat politikası belirlediklerini kaydederek, şunları söyledi:

"Çok büyük bir artış yapmadan kooperatif kararıyla Anzer balının kilogram fiyatını bin, yarım kilogram fiyatını 500 lira olarak belirledik. Polen fiyatlarında 100 gramı 140, 200 gramı 250, 400 gramı 500 lira olarak belirledik. Ülkedeki ekonomik daralma nedeniyle fiyatlarla fazla oynayamadık."

Yurt içi ve yurt dışından talepler olduğunu da aktaran Civelek, "Geçen yıl Arap misafirlerimize de bal sattık. Bu yıl yine talepleri biriktiriyoruz. Spor camiasından önemli oyuncuların istekleri var. Bu yıl bal rekoltesinin yüksek olması dolayısıyla siparişleri karşılamaya çalışacağız." ifadelerini kullandı. 

"Kooperatifin barkodunun olmadığı ürünleri almayın"

Civelek, Anzer balının taklitlerinin piyasada bulunduğuna, bu nedenle her sene ambalajları her yıl değiştirdiklerine işaret ederek, tüketicilerin kooperatifin etiketi, ıslak mührü ve barkodunun olmadığı ürünleri tercih etmemeleri çağrısında bulundu. 

Coğrafi işaret çalışmalarının son aşamaya geldiğini bildiren Civelek, coğrafi işaret alındıktan sonra sahte Anzer balı ile mücadelenin kolaylaşacağını kaydetti. 

Yorumlar (0)