Kilosu 40 bin lira: Karabük'ten aldılar, Gagauzya'da tarlası kurdular

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan ve Karabük’e bağlı Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen safran bitkisi, diğer ülkelerde de yetiştiriliyor.

EKONOMİ 09.05.2021, 01:33 09.05.2021, 17:01
Kilosu 40 bin lira: Karabük'ten aldılar, Gagauzya'da tarlası kurdular

İstanbul’da tekstil alanında çalışırken emlak danışmanı olarak görev yapan Ercan Sert ile dünya evine giren Ludmila Sert, Safranbolu’dan satın aldığı soğanlarla Gagauzya’da bulunan köyüne Safran tarlası kurdu. 

İşlerini terk ettikten sonra ülkesine dönen Ercan-Ludmila Sert çifti, Safranbolu’dan aldıkları Safran soğanları ile Beşalma’da üretim gerçekleştiriyor. 

Kilosu 40 bin TL

Kozmetik, gıda, ilaç gibi çok sayıda alanda sıklıkla kullanılan ve bu sene kilosu 40 bin TL'den satılması vesilesiyle 'dünyanın en pahalı baharatı' olarak da isimlendirilen safran bitkisinin yetiştirilmesi için Gagauzya’nın ikliminin ve toprağının oldukça uygun olduğunu dile getiren Sert çifti, “Megakent İstanbul’un yoğun temposundan bir hayli sıkıldık ve köyümüze dönerek tarımla uğraşmak istedik. Ülkemiz aslında komünizm döneminde çok önemli bir tarım bölgesiydi. Uçsuz bucaksız meyve bahçeleri, üzüm bağları, buğday ve arpa tarlaları ile senelerce Sosyalist Sovyetler Birliği Cumhuriyeti'ni doyuran bölgelerden biri. 

"Yoğun talep var"

Biz ayrı bir üretim yapmak istedik ve işe de Safranbolu’dan getirdiğimiz soğanlarla safran üretmekle başladık. İlk sene deneme maksatlı dikim gerçekleştirdiğimiz tarlamızda 500 gram kadar ürün elde ettik. Toprak ve iklim çok uygun, amacımız üretimi artırmak. Deneme maksatlı internet platformlarına koyduğumuz satış ilanlarına yüksek derecede ilgi oldu ve ciddi bir talep aldık diyebilirim. Hatta Ukrayna ve Romanya gibi çevre devletlerden de talepler oldu. Satış fiyatı da Karabük'ün çok çok üzerinde. Bunun haricinde bir de badem bahçesi kurduk." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)