Kilosu 1200 TL oldu, 1 ton sipariş var

Rize'ye bağlı İkizdere ilçesinde bulunan Anzer Yaylası'nda 2300 ila 3000 rakımda üretilen ve birçok hastalığa iyi geldiği için alıcısı bir sene evvelden sıraya giren Anzer balı bu yıl kilogramı 1200 TL'den satışa sunulacak.

EKONOMİ 31.08.2021, 20:49 01.09.2021, 16:44
Kilosu 1200 TL oldu, 1 ton sipariş var

Anzer balı üretebilmek maksadıyla her sene haziran ayı içerisinde yüz aile, yaklaşık 2 bin 500 kovanı güneşlenme oranına bakılarak yaylaya yerleştiriyor.

Hava koşulları yıllık bal üretiminde belirleyici unsur olurken, üretim kalitesi ve hava koşullarına uygunluğu dolayısıyla Kafkas ırkı arı tercih ediliyor.

Ayıların zarar vermemesi amacıyla kovanlarını kafeslere yerleştirerek kilitleyen üreticiler, hava koşulları ve çiçek açma miktarına göre ağustos ve eylül ayı içerisinde bal sağımı yapıyor.

Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi çatısı altında bir araya gelen arıcılardan toplanan ballar, Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü'nde polen analizi gerçekleştirildikten sonra tescil edilip mühürlenerek satışa sunuluyor.

Kilogram fiyatı dudak uçuklattı

Kooperatif Başkanı Osman Civelek, basın mensuplarına, 2020 yılında 2 ton balın üretilip, satışa sunulduğunu dile getirdi.

Bu sene hava koşullarının yaylada iyi olması sebebiyle rekoltenin arttığına işaret eden Civelek, "Kooperatif olarak bu sene 2 ton 400 kilogram balı tahlile gönderdik. Tahlil neticelerinin gelmesinin akabinde etiketleyip satışa sunacağız." sözlerini sarf etti.

Civelek, ekonomik dengeleri göz önünde bulundurarak fiyat politikası oluşturduklarını belirterek, "Son iki senede bala zam yapmamıştık. Ekonomik girdilerin artması sebebiyle belli bir miktar zam uyguladık. Kooperatif kararı doğrultusunda Anzer balının kilogram fiyatını 1200 TL yaptık. Polen fiyatlarında bir miktar yükseliş ile 10 gram poleni 150, 200 gram poleni 300, 400 gram poleni 600 TL olarak belirledik. " şeklinde konuştu.

Sahte bal konusunda uyardı

Talebin tümünün karşılanmasının zor göründüğünü ifade eden Civelek, şöyle devam etti:

"Salgın sebebiyle son iki yılda halkın yoğun talebi oldu. Balın şifa kaynağı olduğu herkes tarafından biliniyor. Önceki dönemden kalma 500 kilogram siparişimiz var. Bu miktar, yeni siparişlerle birlikte 1 ton oldu. Balın tamamı tahlilden uygun gelmeyebilir. Beklentimiz, en az 2 ton balın kriterlere uygun görülmesi."

Civelek, Anzer balının taklitlerinin piyasada çokça bulunduğuna, bu nedenle ambalajları her sene değiştirdiklerine işaret ederek, tüketicilerden kooperatifin ıslak mührü, etiketi ve barkodunun olmadığı ürünleri tercih etmemeleri hususunda uyardı. 









Yorumlar (0)