Kıdem tazminatı tavan ücreti ne kadar oldu? Nasıl hesaplanır?

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları sonrası memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yansıtılacak ekstra zam belli oldu. Bununla birlikte kıdem tazminatı tavan ücreti de yükseldi. Peki kıdem tazminatı tavan ücreti ne kadar oldu? Kıdem tazminatı hesaplaması nasıl yapılır? Hangi çalışanlar kıdem tazminatı alabilir?

EKONOMİ 05.07.2022, 09:20 05.07.2022, 14:02 Hakan Öksüz
Kıdem tazminatı tavan ücreti ne kadar oldu? Nasıl hesaplanır?

Memur ve memur emeklilerinin merakla beklediği haziran ayı enflasyonu, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün açıklandı. Bu grubun maaşlarına yılın kalan döneminde yansıtılacak enflasyon farkı da netleşmiş oldu. Memur ve memur emeklilerinin aylıkları, 2022'nin kalan dönemi için yüzde 41.69 oranında artırıldı. SSK ve Bağ-Kur'lu emeklilerin ise yüzde 42.35 enflasyon farkı alacağı kaydedildi.

Kıdem tazminatı tavan ücreti

Enflasyon oranlarının ve maaşlara yansıtılacak farkların belli olmasından sonra gözler kıdem tazminatındaki artışlara çevrildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı, kıdem tazminatı tavan ücreti (maksimum) ile ilgili bir genelge paylaştı. Buna göre 2022'nin kalan bölümü için uygulanacak kıdem tazminatı, en fazla 15 bin 371 lira 40 kuruş olabilecek.

Kıdem tazminatı tavan ücretinin artırılması, nasıl etkilere yol açtı? Bu kararla birlikte çalışanların hak ettiği tazminatlara da zam gelmiş oldu. SGK brütü 15 bin 371 liradan fazla olan çalışanlar, söz konusu kıdem tazminatı tavanından yararlanabilecekler. Yani bir işçi 10 yıl boyunca bir iş yerinde çalışmışsa ve daha sonra işten çıkarılmışsa, 153 bin 714 liralık kıdem tazminatını sahibi olacak.

Kıdem tazminatı hesaplaması nasıl yapılır?

Peki kıdem tazminatı hesaplaması nasıl yapılır? Öncelikle çalışanın 30 günlük brüt ücret tutarının ne kadar olduğuna bakılır. Brüt maaş, işverenin aylık olarak bir işçi için ödediği toplam miktardır. İşçinin maaşı, sigortası, kesintiler ve vergilerin toplamı, brüt maaşı verir. Eğer işçi 3 yıl çalıştıktan sonra işten çıkarılmışsa, 1 aylık brüt maaşı 3 ile çarpılır ve alacağı kıdem tazminatı bulunmuş olur.

Hangi çalışanlar kıdem tazminatı alabilir?

Burada önemli bir soru karşımıza çıkıyor. Hangi çalışanlar kıdem tazminatı alabilir? Bir çalışan kendi isteği ile işten ayrılırsa kıdem tazminatına hak kazanamaz. Kıdem tazminatı alabilmek için bir iş yerinden kesintisiz en az 1 yıl çalışmak gerekir. Bu haktan yararlanabilmek için çalışanın işten kovulması gerekmektedir. 

Bazı zorunlu hallerde, çalışan işten kovulmasa bile kıdem tazminatı alabilmektedir. Erkekler için askerlik, kadınlar için evlilik buna örnek verilebilir. Bir çalışanın emekli olması da kıdem tazminatına hak kazandığı anlamına gelmektedir.

Yorumlar (0)