Kıdem Tazminatı Hesaplama

Kıdem tazminatı, çalışanın çalıştığı yıl sayısı kadar işten çıkarılması veya evlilik, nişan ve askerlik gibi geçerli mazeretler nedeniyle işten ayrılması durumunda hak ettiği tazminata verilen isimdir.

EKONOMİ 16.07.2020, 00:30 25.09.2020, 20:05
Kıdem Tazminatı Hesaplama

Devlet tarafından çalışan haklarını gözetmek üzere ortaya çıkarılmış bir tazminat türüdür ve bugün yüz binlerce çalışanı yakından ilgilendiren bir konudur. Günümüzde işten ayrılan çalışanlar nasıl ve ne kadar kıdem tazminatı alacaklarını bilmedikleri için haksız durumlar oluşabiliyor. Çalışanın bu tür durumlar yaşamaması için kıdem tazminatını hesaplaya bilmesi ve hangi şartlarda kıdem tazminatı alacağını bilmesi gerekir.

Kıdem tazminatını hesaplamak için internette pek çok farklı araçlar vardır. Bu araçlar en yakın sonucu vermektedir. Ancak bu tür bir hesaplama aracı kullanmadan sizler de basit bir matematikle ne kadar kıdem tazminatı alabileceğinizi hesaplayabilirsiniz. Kıdem tazminatı hesaplamak için işe başlama ve işten çıkış tarihi, ayrıca işten çıkmadan önceki en güncel brüt maaş tutarını bilmeniz gerekmektedir. Örneğin 10 yıl iş yerinde çalışan biri 10 yılın sonunda işten ayrılıyorsa 10 aylık brüt maaş + vergileri almaya hak kazanır. Örneğin bu çalışanın işten ayrılmadan önceki aldığı en son maaşı da 5.000 TL olsun. Çalışan 5.000 x 10 yani 50.000 TL kıdem tazminatı alma hakkına sahiptir. Bu tutarın üzerine vergiler de eklenecektir. Vergilerle birlikte tutarın ne kadar olduğunu daha doğru bir sonuçla görmek için internetteki kıdem tazminatı hesaplama araçlarını kullanabilirsiniz.

Kimler Kıdem Tazminatından Yararlanabilir?

 Kıdem tazminatı alabilmek için belirli şartların yerine gelmiş olması gerekir. Bunlardan birincisi aynı işveren adına en az 1 yıl süreyle çalışmış bulunmaktır. Ayrıca işinize işveren tarafından sizden kaynaklı herhangi bir problem nedeniyle son verilmemiş olması gerekir. Buna ek olarak askerlik veya emeklilik nedeniyle işten ayrılan çalışanlar da kıdem tazminatı alma hakkına sahiptir. Aynı zamanda evlilik yapan kadınlar da evliliklerinden itibaren 1 yıl içerisinde işten ayrıldıkları taktirde kıdem tazminatı alabilirler. Ayrıca çalışanın vefatı durumunda da çalışanın ailesine kıdem tazminatı ödemesi yapılması zorunludur.

Kıdem Tazminatı Artar mı?

Kıdem tazminatı çıktığından bu yana herhangi bir artış olmamıştır ve çalışanın son maaşına göre hesaplandığı için çalışanın maaşının artması durumunda otomatik olarak artmaktadır. Aynı şekilde vergilerin arttırılması sonucunda da düşük miktarlarda artış gösterebilir ancak bu artış alacağınız ücreti ciddi anlamda değil max 200-300 TL civarında etkileyecektir. Dolayısıyla kıdem tazminatı artmaz, ancak maaşınız ile birlikte değişiklik gösterir. İlerleyen zamanlarda kıdem tazminatı ile ilgili bir değişiklik beklenmemektedir.

Yorumlar (1)
Sinan 4 yıl önce
Calıştım iş yerin de 12 saat calıştırılıyoruz. Sgk lıyım. Yıllık iznimiz verilmiyor 8 yıldır.azgari úcertin altında alıyorum.ne yapmalıyım.