KDV indiriminden sonra ete 10 TL indirim

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Vekili Osman Yardımcı, “Sözümüzün arkasında durarak 7 liralık indirimi 1 kilo ette 10 lira şeklinde uyguladık. Kıymayı 120 liradan 110’a, kuşbaşını 130’dan 120 liraya düşürdük. Şu anda dışarıdan Türkiye’ye et gelmiyor. Fakat içeride dolaşım var. Et fazla. İsteyen varsa gönderelim. Ramazan’dan önce ete zam geleceğini düşünmüyorum” sözlerini kullandı.

EKONOMİ 16.02.2022, 17:58 17.02.2022, 17:56
KDV indiriminden sonra ete 10 TL indirim

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Vekili Osman Yardımcı, KDV oranının gıda ürünlerinde yüzde 18'den 1'e düşürülmesinden sonra et fiyatlarını yorumladı. 

“Sözümüzü tuttuk"

İndirimin yapılması halinde verdikleri bir söz olduğunu söyleyen Yardımcı, “Sözümüzü tuttuk. 1 kilo eti, 10 TL düşürdük. Kıymayı sattığımız fiyattan 10 lira düşürdük. Söz konusu indirimleri etiket fiyatlarına. Hiçbir zaman fırsatçılık yapmadık. KDV'nin yüzde 1'e indirilmesi ile ilgili ısrar ettik. Cumhurbaşkanımız duyurdu, esnafa rahat bir nefes verdi. Esnafın girdileri fazla. 70 TL dana alıyorsak yüzde 25'i kemik. Girdilerimiz arttı. Bunları hesaba dahil edersem kasabımız fırsatçılık hiç yapmadı. Bugün tekrar söylüyorum en ucuz ürün ettir. Bir patlıcan bugün 25 lira. Yarısı neredeyse çöpe gidiyor. Fakat etin tamamını yiyoruz. Sözümüzü tuttuk biz, 7,7 TL indirim yapılıyordu biz 10 lira düştük. Vatandaşlarımız ürünlerin etiketlerine iyi baksın. Etiketlere yansıttık. 120 lira olan kıymayı 110 liraya, kuşbaşını 130 liradan, 120 liraya düşürdük” açıklamasını yaptı.

“Bildiğim kadarıyla zincir marketler et satışı yapamaz"

Zincir marketlerin fiyat stratejilerine eleştirilerde bulunan Yardımcı, “Bizimle rekabet ediyor bunlar. Devletin bir düzen getirmesi gerek. Bildiğim kadarıyla bunlar et satamaz. Kasap satar. Bir markete gittiğinizde o eti parçalatamazsınız. Usta yoktur. Fakat kasabın ustası var. Etin, marketlerden kaldırılması gerekiyor. Herkes kendi işini yapsın. Marketlerde tek bir ürün satmıyorlar. Ne var ne yok satıyorlar. Avrupa’da böyle bir şey yok. Biz en iyi şekilde vatandaşımıza et yedirmeye çalışıyoruz. Hijyen kurallarına dikkat ederek ve etlerimiz kefenlenerek kasaba ulaştırılıyor” sözlerini kullandı.

"Dışarıdan Türkiye’ye et gelmiyor"

Şu anda Türkiye’nin bir et probleminin olmadığını söyleyen Yardımcı, “Fakat daralma var. Yem ücretlerine 3 kat zam geldi. Kıtlık yok. Provokatörlük yapıyor herkes. Türkiye’ye şu anda dışarıdan et gelmiyor. Fakat ülke içinde dolaşım var. Et fazla. İsteyen varsa gönderelim. Etin girdisi yemdir. Gündemimizde şu anda zam yok. Ramazan'a doğru da zam yapılacağını zannetmiyorum. Taşlar şu an yerine oturdu. Köylüye destek lazım. Dükkana 90 bin lira elektrik geldi. 271 bin lira fatura ödüyoruz. Devletin yerinde ben olsam şöyle yaparım. Bu elektrikten devletimiz KDV almasın. Cumhurbaşkanımız da bunu söylüyor. Ona güveniyoruz. 15 Temmuz'da biz devletimizi devirmeye çalışanlarında karşısında durduk. Cumhurbaşkanımızın yanında yer almaya devam ediyoruz. Salgın döneminde biz fırsatçılık yapmadık. 45 kişi çalıştırıyorum. Büyük bir destek lazım. Elektrik KDV uygulamasına çok sevindik.” açıklamasını yaptı.


Tavukçulara eleştirilerde bulunan Yardımcı, “Tavukçular çeki düzen versin kendilerine. Devlet tavuğu parçalamayı bize yasakladı. Bu yanlış. Niye yanlış? Tavuğu parçaladım, sonra yüzde 40-50 şirketler parçalanan tavuktan kâr sağlıyor. Bu kâr ise vatandaşın cebinden karşılanıyor. Bir de paketlemeden ücret alıyorlar. Parçalamayı devlet serbest bıraksın. Böylece vatandaş tavuğu yüzde 30 oranında daha ucuza alır. Avrupa'da böyle bir yasak yok. Sucuğumuzu yapalım. Devlet denetlesin. Tavuk paketini bozduğumuzda ceza yazıyorlar. Çözümü ceza değil.” sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)