Kavcıoğlu'ndan asgari ücret mesajı

Şahap Kavcıoğlu, enflasyonla ilgili baz etkisi haricinde fiyat artışlarına yol açacak bir neden kalmadığını kaydederek "Asgari ücretin enflasyon üzerinde pek bir etkisi olacağını sanmıyoruz." dedi.

EKONOMİ 08.12.2022, 21:10
Kavcıoğlu'ndan asgari ücret mesajı

TCMB (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) Başkanı Kavcıoğlu, Türkiye 2023 Zirvesi ve Para Sohbetleri adlı etkinlikte konuştu.



"Enflasyonu etkilemez"

Kavcıoğlu, bu ay içinde açıklanacak olan yeni asgari ücretin enflasyon üzerindeki etkisine ilişkin görüşlerini paylaşarak, şu ifadelere yer verdi:

"Enflasyonla ilgili önümüzdeki dönemde baz etkisi haricinde fiyat artışlarına yol açacak pek bir neden kalmıyor. Asgari ücret sıklıkla konuşuluyor, EYT (emeklilikte yaşa takılanlar) geliyor... Asgari ücrete ilişkin olarak şu çok önemli; geçmiş dönemde farklı düşünceler olmakla birlikte bizim faaliyetlerimizde bunların bir bölümü fiyatlara bindirilmiş halde. Geçmiş zamanlarda da asgari ücret zammının enflasyonu çok fazla etkileyen bir yapı olduğu söylenemez. Giydirilerek, geriden gelerek, fiyatlara yansıtılan bir asgari ücret tutarının enflasyon üzerinde pek bir etkisi olacağını sanmıyoruz. Geçmiş senelerde de bunun örneği var. Etkisi var fakat direkt olarak bir alakası yok.



"Enflasyon düşmeye devam edecek"

Zor bir dönemden geçtik. Döviz kurunun dengelenmesi, faizin düşmesi, tedarik zincirindeki fiyatların gerilemesi, ham madde fiyatlarının düşmesiyle birlikte enflasyon da gerilemeye başladı. Baz etkisi haricinde fiyatların yükselmesini beklemiyoruz. Beklentilerimiz doğrultusunda, bu ay bir gerileme oldu. Önümüzdeki aylarda da önemli bir gerileme bekliyoruz. Gıda fiyatlarında ise öngörülerimiz dışında bir durum mevzubahis. Alınan tedbirlerle birlikte fiyat oynaklıklarının ortadan kalkacağını düşünüyoruz. Döviz kurunun dengede olması ve faizin düşmesi çok önemli iki nokta. Türkiye'de ne zaman bir gelişme ya da yükselme olsa hep döviz kuru spekülasyonları oluşuyordu. Liralaşma stratejisiyle birlikte bu durumun önüne geçmeye çabalıyoruz. Dönemsel değil sürekli ve kalıcı bir fiyat istikrarını hedefliyoruz."

Yorumlar (0)