Kavcıoğlu, firmaları eleştirdi: 55 milyar dolarlık kredi kullanıp döviz aldılar

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) temmuz ayı meclis toplantısında konuşan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, firmaların 24 Şubat’tan haziran ayına kadar 55 milyar dolarlık kredi kullanarak döviz aldığını açıkladı. 

EKONOMİ 30.07.2022, 09:27 30.07.2022, 09:38
Kavcıoğlu, firmaları eleştirdi: 55 milyar dolarlık kredi kullanıp döviz aldılar

İstanbul Sanayi Odası’nın meclis toplantısına katılan TCMB Başkanı Kavcıoğlu, yükselmeye devam eden döviz kuruna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Firmaların bankalardan 4 aylık süreçte 55 milyar dolara tekabül eden bir miktarda kredi çektiğini dile getiren Kavcıoğlu, bunları döviz alımı için kullanıldığını açıkladı. Firmaların bu dövizleri bozdurmaları halinde döviz kurlarının da makul seviyelere gerileyeceğini belirten Kavcıoğlu, bu yönde adım atılması için tüm firma yetkililerine çağrıda bulundu. 

“Lütfen bu dövizleri bozdursunlar”

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Kavcıoğlu, “24 Şubat’tan hazirana ayına kadar firmalar tarafından toplam 55 milyar dolarlık kredi kullanılmış. Bankacılık kesiminden elde edilen bu kredilerle döviz aldılar. Ben bu toplantı vesileyle başkanımdan rica ediyorum. Lütfen gerekli görüşmelerinizi yapın, ellerinde bulunan bu dövizleri bozdursunlar. Bir bölümünü dahi bozdursalar, döviz kuru çok başka noktalara gelir” ifadelerini kullandı.  

“Bankalardan ucuz kredi çekip bunun dövizi yatırılmasını engellemeye çalışıyoruz”

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) ticari kredileri kısıtlayan kararına da değinen Kavcıoğlu, “Hesabında 100 milyon dolar varken, bankalara gidip 50 milyon dolar daha almak isteyenlere biz bu krediyi vermeyeceğiz. Bugün bu toplantı vesilesiyle herkese duyuruyorum. Yüzde 10’un anlamı işte budur. Biz kimsenin avro almasına, dolar almasına karışmıyoruz. Anlatmak istediğimiz şu, hesabında zaten yeterince döviz varken, kendi durumunu karşılayabilecek kadar dövizi hazırken, ekstra bir girişime müsaade edilmiyor. Yüzde 10 dediğimiz de buna tekabül ediyor zaten. Biz bankalardan ucuz kredi çekip bunun dövizi yatırılmasını engellemeye çalışıyoruz. Amaç budur. Buna tüm sanayicilerin, firmaların engel olması gerekir” şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)