Kasım enflasyonu ne zaman açıklanacak? TÜİK enflasyon verileri

Kasım ayı enflasyonu ne zaman açıklanacak? sorusunun yanıtı aranıyor. TÜİK kasım ayı enflasyon verileri merak ediliyor. Peki kasım ayı enflasyon rakamları ne zaman belli olacak? TÜİK enflasyon verileri hangi gün saat kaçta açıklanacak? TÜFE ne demek? ÜFE nedir? İşte detaylar...

EKONOMİ 30.11.2022, 13:12 01.12.2022, 08:50 Hakan Öksüz
Kasım enflasyonu ne zaman açıklanacak? TÜİK enflasyon verileri

Enflasyon rakamları ne zaman açıklanacak? sorusunun yanıtını merak eden vatandaşlar, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılacak açıklamayı bekliyor. TÜİK'in açıklayacağı kasım ayı enflasyon verileri merak ediliyor. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile ilgili kasım ayı verilerinin açıklanacağı tarih bekleniyor.

Kasım ayı enflasyon rakamları ne zaman belli olacak?

Peki kasım ayı enflasyon rakamları ne zaman belli olacak? Vatandaşlar, kasım ayı enflasyon verileri ne zaman açıklanacak? sorusunun yanıtını arıyor. TÜİK, her ayın başında bir önceki aya ilişkin enflasyon rakamlarını açıklamaktadır. Normal şartlarda TÜİK'in söz konusu verileri 3 Aralık'ta açıklaması beklenmektedir. 3 Aralık gününün cumartesiye denk gelmesi nedeniyle kasım ayı enflasyon rakamlarının 5 Aralık Pazartesi günü açıklanacağı tahmin edilmektedir. Söz konusu verilerin saat 10.00'da açıklanması beklenmektedir. 

TÜFE ne demek?

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerinde yer alan TÜFE'nin ne olduğu merak ediliyor. TÜFE ne demek? sorusunun cevabı aranıyor. Açılımı Tüketici Fiyat Endeksi olan TÜFE, bir tüketici tarafından satın alınan ürün ya da hizmet fiyatlarında meydana gelen ortalama değişimleri göstermektedir. TÜFE'nin bir anlam ifade edebilmesi için farklı dönemlerle kıyaslanması gerekir. Karşılaştırması yapılan dönemlerde TÜFE'de meydana gelen farklılıklar, alım gücündeki değişimleri ortaya koymaktadır.

Ekim 2021 TÜFE rakamları

ÜFE nedir?

TÜFE'nin dışına enflasyon rakamlarında yer alan ÜFE de merak edilmektedir. Peki ÜFE nedir? Açılımı Üretici Fiyat Endeksi olan ÜFE, üreticilerin maliyetlerinde yaşanan değişimleri ortaya koymaktadır. ÜFE endeksinin artması, üretim maliyetlerinin de arttığını göstermektedir. ÜFE artarsa TÜFE de artar. Yani üreticilerin maliyetlerinde yaşanan artış, ürünlerin fiyatlarına yansımaktadır. Bu da TÜFE'yi artırmaktadır. ÜFE'nin kullanım amacı, ürünlerin ve hizmetlerinin fiyatlarının ayarlanmasıdır. ÜFE sayesinde enflasyondaki değişimler izlenmekte, bu da ekonomi politikalarını belirleyen hükümetlere yardımcı olmaktadır.

Yorumlar (0)