Karadeniz gazının üretime başlamadan fiyatlara olumlu yansıması bekleniyor

EPDK tarafından Türkiye'de bulunan doğalgazın vadeli kontratlarla birlikte alım satımının yapılabileceği bir Vadeli Doğalgaz Piyasası'nın oluşturulmasına ilişkin çalışmaların bitmek üzere olduğu kaydedildi.

EKONOMİ 06.09.2020, 21:39
Karadeniz gazının üretime başlamadan fiyatlara olumlu yansıması bekleniyor

Enerji Piyasası ve Düzenleme Kurumu tarafından, Türkiye'de doğalgazın vadeli kontratlarla birlikte alınıp satılabileceği Vadeli Doğal Gaz Piyasası VPG oluşturma çalışmalarında sona yaklaşıldığı duyuruldu.

Seneye açılacak olan VPG ile doğalgaz borsasında işlem yapacak olan oyuncuların 2023 senesinde sisteme verilmesi planlanan Karadeniz gazının alımı ve satımını önceden yapabilmesine imkan tanınacak. Bunun fiyatlara da olumlu yönde etkisinin olması bekleniyor.

Türkiye, 1 Eylül 2018 yılında piyasa için bir ilk niteliğindeki Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası'nı devreye soktu. EPDK'nın mevzuat alt yapısı oluşturulan ve Enerji Piyasaları İşletme AŞ'nin bünyesindeki doğalgaz borsasında 2 senede 3,2 milyar metreküp değerinde doğalgaz ticaretinin  yapıldığı ve yaklaşık olarak 4,7 milyar liralık bir işlem hacmine ulaşıldığı kaydedildi. Bu dönemde ortalama gaz referans fiyatı ise bin metreküp için bin 460 lira bandında ölçüldü.

EPDK tarafından keşfin piyasaya olan etkileri üzerinde çalışılmaya başlandı

Karadeniz'de keşfedilmiş olan 320 milyar metreküplük doğalgazın sisteme verilmesiyle beraber Türkiye doğalgaz piyasasının daha çok gelişmesi beklenirken Enerji Piyasası Denetleme Kurumu tarafından yapılan keşfin piyasa üzerindeki etkilerine ilişkin çalışmalar başladı.

Bu dahilde, 2021 senesinde faaliyete geçirilmesi planlanan VPG'nin oluşturulmasına ilişkin bir taslak hazırlandı. Taslağa son halinin verilip EPDK kurul onayına sunulması amacıyla taraflar bir araya geldi. Taraflar, VPG'de işleme sunulacak olan vadeleri ve diğer detayları değerlendirdi.

VPG neler getirecek?

"Türkiye doğalgaz ticaret merkezi olmaya bir adım daha yaklaşıyor"

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ise konuya ilişkin şunları söyledi:

Yorumlar (0)